Lucruri pe care le știi doar dacă ești Designer Floral cu Lorelai Brezeanu - Lulu's Deco Boutique

Designerii florali fac adevărate minuni cu ajutorul florilor și plantelor, iar aranjamentele lor ajung să marcheze momente extrem de importante din viețile noastre. Lorelai Brezeanu are această meserie care implică foarte multă creativitate, dar și multă dedicare, atenție la detalii și cunoștințe extinse în ceea ce privește minunata lume a plantelor.

Lorelai spune că a fost designer floral toată viața, însă fără să știu cu adevărat că asta era. „Tatăl meu a fost mereu pasionat de flori, motiv pentru care am avut mereu curtea plină de flori de toate tipurile. Mereu ‘furam’ din grădinița lui, făceam mini buchețele și le ofeream învățătoarei de la școală sau vecinelor mele.” Lulu, cum îi mai spun prietenii, mai povestește că în fiecare primăvară mergea prin păduri și pe dealuri cu prietena cea mai bună și adunau toate florile posibile. „Acum, când mă uit în spate, îmi dau seama că îmi era destinată această meserie. Însă, am știut sigur abia după ce m-am angajat la una din cele mai mari florării din București și am învățat tehnica de a face buchete. După ce am plecat de la florărie și m-am angajat în alt domeniu, am știut că nu mai pot face altceva decât să lucrez cu flori.”

Ce presupune mai exact meseria de designer floral? Un designer face în primul rând ce își dorește clientul. E o meserie care în permanență are provocări noi și diferă de la un client la altul. „Ceea ce presupune, în mare parte, este să fii creativ și deschis la ideile clientului. E un mix între cele două. Clientul îți dă ideile de bază, iar în funcție de asta floristul concepe decorul pentru un eveniment pe sufletul clientului.” Dar conceperea evenimentului este doar primul pas, pentru că după urmează modificări și discuții până în momentul în care începe munca propriu zisă. „Cu câteva zile înainte de eveniment se face comanda de flori, materiale, vase, tot ce e necesar. În momentul în care toate materialele și florile sunt strânse, începe aranjarea florilor. La final se livrează și aștepți cu sufletul la gură feedback-ul.” Când pui pe hârtie, pare simplu, pare că ar fi vorba doar de o listă de cumpărături, dar lucrurile nu stau chiar așa. „Sunt situații în care nu totul merge cum ai planificat, apar tot felul de probleme, florile nu sunt așa înflorite cum ți-ai fi dorit sau anumite vase se sparg etc. Ideea e că mereu sunt provocări și situații în care trebuie să găsești soluții rapide ca totul să fie perfect.”

Un lucru pe care puțin îl știu despre meseria de designer floral este că nu e deloc o meserie atât de simplă. „De-a lungul anilor, de când mă ocup cu flori, am auzit nenumărați oameni zicând că este cea mai frumoasă meserie și că ar face asta oricând. Însă ceea ce ei nu știu este cât de multă muncă se depune, cât stres implică, câte nopți nedormite am la activ în ultimii ani și câte weekenduri/ ieșiri cu prietenii am sacrificat să pot lucra cu florile. Nu este un job normal, la care mergi de luni până vineri, este un job permanent, 24/24.”

Despre cele mai mari provocări, Lulu spune că fiecare eveniment are provocările lui, unele mai mici, altele mai mari. „De exemplu, anul trecut, înainte cu o săptămână de un eveniment au început din senin să îmi explodeze vasele pentru aranjamente, unul câte unul. Din fericire, au fost doar câteva și aveam suficiente de rezervă, doar că frica cea mai mare era să nu se spargă toate. Până să știu că restul sunt ok, am făcut research pentru alte vase, eram pregătită pentru orice.” Alte exemple: „În urmă cu câțiva ani am avut un eveniment mai mare și am rămas să lucrez și noaptea, iar pe la 3 dimineața s-a luat curentul, așa că a două lumânare am decorat-o cu lumina de la telefon. Anul trecut am făcut o comandă de flori la un depozit nou, cu care nu mai lucrasem, dar doream să mai încerc și alte locuri. Când am ajuns la ei, în ziua de ridicare a comenzii, am realizat că din 10 tipuri de flori și verdeață comandate, tot ce-mi aduseseră erau doar 2 tipuri. Așa că timp de 2-3 ore am alergat pe la diverse depozite și în piața de flori, ca să fac rost de ceea ce promisesem clientului. În permanență am parte de provocări, dar după atâția ani în domeniu, am învățat să găsesc soluții cât mai rapid, altfel nu pot livra ce am promis.”

Despre cele mai mari satisfacții ale acestui job, Lulu povestește: „Cu siguranță cele mai mari satisfacții sunt mesajele primite de la clienți în care îmi spun că le-am oferit exact ceea ce și-au dorit. De cele mai multe ori, acești oameni revin la mine pentru alte evenimente sau își trimit prietenii. Asta e confirmarea finală că au fost mulțumiți. În același timp, după ce termin un eveniment și văd ce a ieșit  la sfârșit, mă uit la flori și am un sentiment profund de fericire și de euforie, și știu că ceea ce fac este important. În momentul acela uit de toate provocările de dinainte, de faptul că n-am mai dormit de 48 de ore sau că nu-mi mai simt mâinile și picioarele.”

Despre cele mai frumoase flori: „Nu cred că există floare care să nu-mi inspire frumusețe, le iubesc pe toate. Într-adevăr, sunt anumite soiuri care sunt mai deosebite, însă consider că, dacă știi cum să le scoți în evidență, până și cele mai banale flori te pot surprinde. Dar, ca să răspund concret la întrebare, pot face un top de flori care îmi plac mie în mod deosebit:

- Ranunculus
- Mimosa
- Trandafirii de grădină
- Helleborus
- Liliacul

Cum găsește un designer floral flori de toate felurile pe toată durata anului? „Eu nu pot să fac mare lucru, totul depinde de bursa din Olanda și de depozitul de unde iau flori. Mereu există riscul să nu găsești anumite flori, mai ales dacă nu e sezonul lor. Ceea ce pot să fac este să recomand flori de sezon, flori pe care am siguranța că le pot găsi în perioada în care este evenimentul.”

Cât sunt românii sunt dispuși să dea pentru florile pentru un eveniment? Lulu ne răspunde și la această dilemă: „Mulți își propun să se încadreze într-un anumit buget, pe când alții sunt dispuși să plătească oricât. Totul ține de cât de deosebite și greu de găsit sunt florile alese. O aproximare exactă mi-e greu să fac, însă pachetul cu buchete, lumânări, cocarde poate să se încadreze între 200 de euro și 800-1000 de euro. Aranjamentele sunt mai costisitoare de obicei, pentru că un aranjament poate începe de la 10-20 de euro cel mai basic, până la 100 de euro plus cele mai grandioase și deosebite. Însă nu înseamnă că cele mai ieftine sunt mai puțin deosebite, doar că nu au așa de multe flori ca cele mai scumpe.”

Care sunt cele mai căutate, apreciate, dorite flori de către români? „În ultimii ani piața de flori din România a luat amploare, așa că dorințele românilor sunt destul de diverse. De la clasicele frezii, care sunt slăbiciunea mamelor și bunicilor, la Ranunculus, bumbac, bujori, lalele etc. Am observat că românii sunt iubitori de flori în general, mulți cumpără flori proaspete și plante pentru a-și decora casa sau curtea, nu au nevoie de un eveniment special. Pe mine, personal, mă bucură enorm când văd bătrâni care cumpără flori pentru doamnele de acasă.”

Ce se schimbă atunci când lucrezi zilnic cu flori? „De când m-am apucat să lucrez cu flori, oriunde m-aș duce în țară, în lume, vad decoruri florale peste tot în natură. Grecia a fost ca un paradis floral, aveau atât de multe frunze și flori și crengi interesante, încât îmi doream să iau foarfeca și să creez ceva. Și asta pentru că natura este cea mai mare sursă de inspirație pentru mine. Cele mai frumoasa aranjamente sunt cele care imită natura.”

Articol realizat de GRUIA DRAGOMIR, Redactor Zile şi Nopţi Bucureşti