POVEŞTI DIN BUCUREŞTI | Omega House - Un concept unic de co-living în România

E deja cunoscut trendul stabilit de millennials de a lucra în hub-uri, spațiile de co-working devenind deja o parte importantă în piața de birouri din România. Așa se face că acest model s-a extins și în domeniul imobiliar, iar în ultimii ani, spațiile de CO-LIVING au început să fie din ce în ce mai răspândite în lume, redefinind conceptul de locuință pentru tineri antreprenori, studenți, artiști sau persoane care aleg să lucreze călătorind. În București există Omega House, un concept unic de co-living în România, despre care am vrut să aflăm mai multe.

Despre ideea de a face un spațiu de co-living în București, Ciprian Jdera, fondatorul Omega House, ne-a povestit că a avut ocazia să călătorească destul de mult și să experimenteze mai multe tipuri de spații de locuit și așa s-a inspirat pentru Omega House. „Când ne-am decis să deschidem un spațiu de co-living în București, ne-am inspirat și din funcționalitatea altor spații de co-living din lume, dar l-am creat pe al nostru după valorile care ne definesc: evoluție, comunitate, inovație, libertate. Spațiul de co-living Omega House a apărut din dorința de a crea un loc în care atât românii, cât și oameni din alte țări, să locuiască și să se dezvolte, profesional și personal, împreună.”

Despre deschiderea românilor spre spațiile de co-living, având în vedere că în general românul este mai conservator și mai introvertit, Ciprian este foarte optimist: „Românii, în special cei tineri, au o deschidere tot mai mare spre a împărți bunuri și servicii. După ce spațiile de co-working au devenit deja o parte importantă în piața de birouri din București, co-living-ul, deși la început de drum în România, este un segment în creștere pentru că răspunde unor nevoi ale generațiilor actuale.”

Despre publicul țintă, fondatorul Omega House spune că nu sunt doar digital nomads din Polonia, Italia și Franța sau țări mai îndepărtate, precum India și SUA, ci și oameni din România. „Ne aleg pentru că opțiunile de chirie din București nu le satisfac toate nevoiele sau ca alternativă la căminele studențești. Vin pentru un loc de cazare și descoperă un nou stil de viață.”

Beneficiile co-livingului vs. statul în chirie: „În timp ce chiriile apartamentelor continuă să crească, tinerii caută nu doar un loc accesibil din punct de vedere financiar, ci și o soluție care să îi scutească de timpul pierdut cu plata facturilor sau alte activități administrative. Din punct de vedere economic, avantajele co-living-ului sunt legate de costul mai mic decât cel de închiriere și întreținere a unui apartament într-o zonă centrală a orașului, dar și de accesul la facilități și servicii precum cele de spălătorie a hainelor, curățenie sau internet. În costul lunar al unei camere într-un spațiu de co-living intră atât chiria, cât și facturile de utilități, curățenia sau accesul la spații de lucru și petrecere a timpului liber. Mai mult, faptul că există spații comune în casă și evenimente pentru consolidarea comunității oferă rezidenților noștri posibilitatea de a cunoaște oameni noi, de a dezvolta proiecte și a socializa.”, susține Ciprian.

Despre rezidenții de lungă durată din momentul de față și feedback-ul primit de la ei, aflăm că: „În momentul acesta, avem 4 rezidenți români și 2 străini în sistem co-living în casă, iar feedback-ul primit de la ei nu face decât să ne confirme că viziunea noastră este împărtășită de un grup mare de oameni. Toți își căutau o locuință în centru pentru a elimina timpul pierdut în trafic, dar erau descurajați de prețul chiriilor. Au ajuns la noi și s-au simțit imediat ca acasă, iar acum se bucură să fie înconjurați zilnic de prieteni și oameni din toate colțurile lumii, profită de ocaziile spontane de învățare și socializare și au eliminat o serie întreagă de griji și probleme.”

Despre cea mai mare provocare, cei de la Omega House ne spun: „Pe lângă noutatea conceptului, faptul că Omega House reprezintă mai multe business-uri care pot funcționa împreună sau independent – co-living, cafenea, terase, hub, spațiu de evenimente – a fost o mare provocare de management pentru noi, ca tineri antreprenori.”

Despre alegerea Bucureștiul în detrimentul Clujului, care are o industrie IT într-o mai bună dezvoltare, Ciprian ne răspunde că „Bucureștiul este doar punctul de pornire pentru Omega House și asta pentru că indiferent cât de departe am plecat în călătoriile noastre, mereu ne-am întors acasă. Dar având în vedere că în România, modelul de economie colaborativă a evoluat și în domeniul imobiliar, iar conceptul co-living are un potențial foarte mare, avem în plan extinderea proiectului atât la nivel local, cât și internațional.”  

Dacă Omega House ar fi o persoană, Ciprian ar descrie-o astfel: „Persoana Omega House este foarte sociabilă, are o personalitate „colorată” și bine conturată, este într-o continuă dezvoltare și perfecționare a propriei persoane. Deloc egoistă, Omega House sare în ajutor și le pune mereu la dispoziție prietenilor săi resursele de care ei au nevoie. Și, mai mult decât atât, îi place să fie întotdeauna implicată în proiecte creative și inedite.”

Articol realizat de GRUIA DRAGOMIR, Redactor Zile şi Nopţi Bucureşti