Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 03/05/2019
Arhiva Zile si Nopti

POVEŞTI DIN BUCUREŞTI | CALIBRU 9: Locul unde bucureștenii își împușcă stresul și grijile

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii POVEŞTI DIN BUCUREŞTI | CALIBRU 9: Locul unde bucureștenii își împușcă stresul și grijile Share POVEŞTI DIN BUCUREŞTI | CALIBRU 9: Locul unde bucureștenii își împușcă stresul și grijile


Calibru 9 este un complex de poligoane de tir sportiv pentru arme cu glonț, carabine și arme neletale. Se întinde pe peste 1000 de mp și se laudă cu cele mai noi standarde la nivel european în domeniul siguranței, dar și al confortului trăgătorilor. Aici bucureștenii vin pentru a se relaxa printr-un mod inedit, descărcând diverse tipuri de arme în țintele din cele 3 poligoane separate, cu grade de protecție balistică potrivite pentru pistol calibru mare și pistol de competiție calibru redus (7 standuri de tragere automatizate la 25m); pușcă de calibru mare, (3 standuri de tragere automatizate la 50m); pușcă/pistol cu aer comprimat – tir sportiv sau arme neletale (5 standuri de tragere la 15m).

Pot fi închiriate arme cu glonț (Glock, Beretta, Heckler & Koch etc.) sau pot fi aduse arme proprii. De asemenea, poligonul dispune de sală de instrucție separată și o cafenea de unde invitații pot urmări activitatea din poligon, din spatele geamurilor antiglonț. Mai trebuie știut că totul se desfășoară sub atenta supraveghere și îndrumare a unei echipe de instructori formată din specialiști (polițiști, militari, sportivi).

POVEŞTI DIN BUCUREŞTI | CALIBRU 9: Locul unde bucureștenii își împușcă stresul și grijile

Ideea unei astfel de afaceri le-a venit celor de la Calibru 9 din pură pasiune pentru pentru tirul sportiv și arme în general, ne spune Cristian Șerban.

Despre motivele pentru care le calcă bucureștenii pragul, Cristian ne spune că aceștia vin mai puțin pentru a învăța să folosească armele de foc și mai mult pentru a se elibera de stres: „Nu este neapărat recomandat ca o persoană să știe să folosească o armă, cât este recomandat să încerce să o folosească pentru divertisment și relaxare. Oamenii vin la noi să se distreze și mai puțin să învețe să folosească armele.”

O întrebare pe care mulți și-o pun este câți dintre bucureșteni dețin arme de foc. Cei de la Calibru 9 ne spun că nu dețin toate datele necesare pentru a face o astfel de estimare, dar că o bănuială personală este că în jur de 3-5% dintre bucureșteni dețin arme.

POVEŞTI DIN BUCUREŞTI | CALIBRU 9: Locul unde bucureștenii își împușcă stresul și grijile

Despre diferențele majore dintre împușcăturile pe care le vedem în filme și cele din viața reală, Cristian ne spune că ceea ce se întâmplă în filme nu are nicio legătură cu ceea ce se întâmplă în poligon. „Acolo, în filme, totul este ficțiune… în poligon totul este real.”

Despre legislația românească în ceea ce privește posesia armelor de foc, Cristian ne spune: „Din punctul meu de vedere, ar trebui să fie mai permisivă întrucât deținerea unei arme responsabilizează și educă posesorul.”

Un lucru pe care puțini îl știu despre poligoanele de tir: „Faptul că te relaxează enorm și te motivează.”

POVEŞTI DIN BUCUREŞTI | CALIBRU 9: Locul unde bucureștenii își împușcă stresul și grijile

Despre armele preferate de bucureșteni, Cristian ne dezvăluie: „Oamenii, în general, preferă să tragă cu armele pe care le văd în filme sau jocuri, sau cele pe care le-au folosit în armată. Noi recomandăm o armă în funcție de starea emoțională pe care o are clientul în momentul în care vine în poligon.”

Dacă Bucureștiul ar fi o armă de foc, cei de la Calibru 9 sunt de părere că n-ar exista o armă mai bună ca AK47 cu care orașul nostru să se asemene, iar motivele sunt cât se poate de bune: „AK47, pentru că rezistă la intemperii, mizerie și poluare.”

Despre planurile de viitor, cei de la Calibru 9 spun: „Vrem să dezvoltăm tirul sportiv în România și să încurajăm oamenii să tragă cu arma pentru relaxare.”

Articol de Gruia Dragomir, Redactor Zile şi Nopţi

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută