Un mic pas înainte pentru comunitatea LGBT din Cluj

Eram vineri seară în oraș cu niște prieteni, nu știu exact câte ore am petrecut cu ei, dar la plecare mi-am scos telefonul să verific ce se mai întâmplă în lumea virtuală, așa, parcă și fără să gândesc. Apoi am văzut o notificare de la un eveniment: Cluj Pride, care în acest an va porni chiar din Piața Unirii pe data de 15 iunie.

Am ajuns acasă și am reverificat informația. Spre fericirea mea, nu a fost o greșeală de comunicare sau o greșeală a ochilor mei. „Piața Unirii” apare scris și acum în event. Dacă ați urmărit subiectul, știți cât de tare s-au luptat organizatorii cu cei de la primărie să obțină lucrul acesta. În primul an, marșul s-a ținut lângă Podul Garibaldi, acolo unde nu era nici trotuar peste tot și autoritățile ne tot spunea să nu blocăm strada. Hah. Apoi, anul trecut, am plecat de la Sala Sporturilor într-un traseu de-a lungul râului, unde din fericire am avut și trotuar. Dar pentru mine, ceilalţi participanți și organizatori, deși cred că ne bucuram cu toții de faptul că avem libertatea de a fi prezenți la eveniment, speram ca la edițiile viitoare să nu mai fim „repartizați” într-o zonă care cică să nu deranjeze pe nimeni (sigur asta era problema, deranjul creat de marș, nu altceva).

Aș spune că s-a obținut o mică victorie pentru comunitatea LGBT. Este un pas clar înainte, dar nu mă lasă pesimismul să mă entuziasmez prea tare (încă). Mai avem mult de lucrat la acest subiect, dar măcar din 2019 munca va fi mai vizibilă, chiar dacă nu cu mult.

 

Cătălina Mătăsaru