Alin Vaida | La vot cu noi!

Salutare, tuturor!Sper că articolul meu vă găsește bine. Articolul din acest număr îl voi dedica celui mai important subiect al următoarelor două săptămâni: alegerile europarlamentare. Peste două săptămâni, suntem chemați la vot pentru a ne alege reprezentanții în Parlamentul European pe următorii patru ani. Sunt niște alegeri relativ noi în viețile noastre, fiindcă am aderat doar în 2007 la UE și, sincer, cred că nu știm foarte bine cum funcționează acest Parlament European. Motivul pentru care zic asta este că printre reprezentanții pe care noi i-am trimis acolo se numără oameni precum Corneliu Vadim Tudor (fie el iertat!), Gigi Becali (aka Războinicul Luminii), EBA (pentru cunoscători) și chiar doamna prim-ministru Viorica Dăncilă, o persoană renumită pentru multe, dar nu pentru abilitățile de a vorbi limba engleză.


Până la urmă, dacă ne uităm la toate personajele de mai sus, niciunul nu prezintă calități necesare pentru un parlamentar european. Așa că m-am gândit să vă scriu aici, foarte pe scurt, ce face acest parlament. Uite:
  • Adoptă legi. Spre deosebire de multe parlamente naționale, cel european nu are și rolul de a le propune, ci doar le adoptă. Împarte aici puterea cu Consiliul Uniunii Europene.
  • Putere bugetară. Votează bugetul propus de comisia europeană și are ultimul cuvânt în votul bugetului de cheltuieli.
  • Control democratic asupra membrilor Comisiei Europene.
E destul de interesant cum funcționează instituțiile europene. Însă nu scriu mai mult despre ele acum, fiindcă nu cred că vă atrag atenția cu asta. Și, de fapt, nu cred că alegerile europarlamentare sunt cel mai arzător subiect al următoarelor două săptămâni. Cred că cel mai important subiect este faptul că avem alegeri.


Ultimii doi ani pe scena politică din România au fost foarte crunți. Și există, zic eu, trei categorii în care putem încadra populația acestei țări:
  • Oamenii anti-PSD – Oamenii care s-au săturat de măsurile Guvernului, de legile Parlamentului, de abuzul acestui partid, de cât de rău merge țara. Aici sunt și eu.
  • Oamenii pro-PSD – acel electorat care votează PSD momit de beneficii, acel electorat pe care nu vreau să-l jignesc, așa că nu mai scriu despre el.
  • Oamenii ignoranți – oamenii care nu votează fiindcă au păreri preconcepute despre politică, despre oamenii care o fac. Oameni cărora le este lene sau oameni care nu înțeleg un subiect și preferă mai bine să nu-l abordeze decât să se intereseze de el.
Alegerile europarlamentare din acest an s-au transformat într-o campanie civică masivă de stimulare a populației să meargă la vot. Și sper din suflet să funcționeze.


Așa că, dragi prieteni, nu pot decât să vă îndemn să vă documentați despre Parlamentul European, despre partidele care vă cheamă la vot și să luați o decizie. Dar, cel mai important, exercitați-vă dreptul la vot, pentru care au murit așa mulți și din cauza căruia suferim așa de tare de câțiva ani încoace!