POVEŞTI DIN BUCUREŞTI | Ochișoru - Cea mai frumoasă casă din București

Dacă te-ai întrebat vreodată care este cea mai frumoasă casă din București, răspunsul este Ochișoru - o „oază” pe care Bogdan Voicu și-a construit-o de-a lungul anilor, undeva prin Colentina. Este o casă privată, dar care-și mai deschide ușa, din când în când, și pentru vizitatori. De asemenea, Ochisoru s-a transpus și în online, ca un proiect gândit să-i inspire pe cei în căutare de idei pentru înfrumusețarea caselor în care locuiesc. Echipa e formată acum din Bogdan, Mădălina, Alex și Ștefan.Despre cum a luat naștere Ochișoru ne povestește Mădălina Georgescu: „Ochișoru e mult mai “vechi” decât l-am comunicat noi. E răspunsul lui Bogdan dat Bucureștiului încă de la începutul anilor 2000. Nu s-a gândit niciun moment atunci la un brand care va avea ceva de spus la capitolul atmosfera de acasă sau la capitolul surselor care-ți fac viața mai frumoasă. A cumpărat o casă veche-vagon, tipică Bucureștiului de anii ‘40, căruia puțini i-ar fi dar vreo șansă, cu o grădină mare, dar complet betonată, și a început să le transforme în oaza care nu doar să-i aducă marea mai aproape, ci și bucuria de a trăi acasă - ce încă lipsește multor case (ca să nu zicem și multor oameni). Numele “Ochișoru”, despre care abia odată cu lansarea blogului - ochisoru.ro - am aflat că e numele unei flori, e un alint care s-a lipit de căsuță datorită prietenilor lui Bogdan, care de aproape 20 de ani aleg să își petreacă măcar o seară pe săptămână aici, cu noi. Era cumva nefiresc să-l abandonăm. L-am păstrat și îi asociem experiențe noi.”

 

Scopul proiectului și motivul pentru care au făcut căsuța cunoscută publicului, a fost acela de a inspira cu toate exemplele și sursele la vedere. „Publicul din România e încă destul de “conservator” la ce poți face acasă sau cum poate arăta acasă: simțim de multe ori un ușor blocaj ce se traduce în a persista în aceleași materiale & soluții de amenajare. Ori Ochișoru, cum mulți ne spun, te lovește cu imaginea unei case mediteraneene, pusă la punct în cele mai mici detalii, ce răsare într-un cartier cât se poate de banal al Bucureștiului. Apropo de “în cele mai mici detalii”, nu vrem să luăm ochii nimănui. Sunt multe astfel de soluții și abordări - să impresionezi instant prin mici improvizații în trend, care iau ochii, dar nu spun prea multe despre tine. Chiar am tot primit întrebări - “nu vă e teamă că vor copia ce faceți, dacă vă expuneți?”. Răspundem mereu senini - Nu. Nu ai cum să copiezi un stil atât de personal și să-ți iasă ceva ce vorbește despre tine... în cele mai mici detalii. Nu ai cum copia un mix de obiecte create de un om, puse alături de altele care i-au făcut cu ochiul din te miri ce părți ale lumii sau de pe te miri ce plaje ale lumii. Nu poți copia schemele lui de iluminare dacă nu știi ce să pui în lumină.

Ce ne-ar plăcea însă să copieze cei mai mulți, de la cei care își amenajează casele până la cei care amenajează spații publice, e grija constantă pentru detalii - să construiască atent, nu pe repede înainte, și să se gândească mai mult la ce transmit alegerile lor - pentru că materialele, și obiectele, și plantele, și luminile vorbesc. Nu se acoperă unele pe altele.”

 

Despre cele mai memorabile evenimente / momente de la Ochișoru, Mădălina începe prin a ne spune că Ochișoru e deseori confundat cu un spațiu public unde au loc evenimente private, dar nu este asta și nici nu-și dorește să fie asta. „Am deschis însă casa pentru sesiuni foto și video care ne-au plăcut, au avut loc filmări la noi, mici reuniuni corporate relaxate sau lansări de produs-concept. Cel care ne rămâne cel mai aproape de suflet e întâlnirea organizată de prietenii de la revista de arhitectură Zeppelin cu arhitecți de peste tot din Europa, cărora le-au strecurat în turul Bucureștiului o seară la Ochișoru. Să vezi atâta bucurie și curiozitate de la oameni care văzuseră și creaseră atâtea spații frumoase din lume nu e puțin lucru. Cu atât mai surprinși au fost să afle că totul e creat și întreținut de Bogdan. Și sunt, desigur, micile noastre evenimente-concept, capsulele de lifestyle lansate anul trecut: Coffee & Design. Am invitat designeri cărora le-am dat pe mână spații ale căsuței să-și expună obiectele, am creat o degustare de cafea și bunătăți, am invitat publicul nostru pasionat - designeri, arhitecți, scenografi, specialiaști în media, comunicare, oameni faini care doresc să pună în practică traiul frumos acasă - și am avut senzația atât de puternică că se încheagă firesc și sincer o comunitate.

 

Dacă ar fi să descrie stilul Ochișoru, atunci el ar fi: „Un stil foarte personal, construit atent, în timp: merge pe straturi care se așază unul peste altul și se îmbogățesc reciproc, ca-n viață. E un stil trăit, asumat, nu e o fațadă instagramabilă. Cere multă implicare și grijă constantă - ca orice relație, așa e și cea cu locul în care trăiești.”

Cea mai mare provocare de care s-au lovit a fost să scoată în față proiectele de amenajare și capsulele de lifestyle pe care le semnează, în timp ce percepția generală e aceea de spațiu special creat pentru evenimente - cineva care a făcut frumos acasă, ca să dea bine în poze. „Asta pe de o parte, tocmai pentru că e încă greu de înțeles la noi de ce ai investi atât de multă muncă și detaliu în casa ta. Răspunsul “de plăcere” sau “din pasiune” încă nu are suficientă trecere, sigur mai ascunde și altceva. Pe de altă parte, provocarea este să te dezvolți (pe partea de amenajare, scenografie, mici capsule create acasă sau exportate în spații mai generoase) fără să abdici de la principiile tale: răbdare, multă grijă la detaliu, decizii asumate fără improvizații. E greu într-o lume care vrea mult cu puțin și totul foarte repede!”

 

Celor fermecați de ceea ce au văzut la Ochișoru și și-ar dori să-și transforme casele în spații similare, Mădălina le-ar transmite să le scrie și să nu se grăbească. „Să-și cântărească bine alegerile, să se asculte pe ei cât mai mult (cum reacționează la anumite stiluri, la anumite spații), să ceară sfaturi de la persoane avizate și să și țină seama de ele. Să nu se ghideze după “las’ că pot și eu mai ieftin”. Dacă chiar ar fi omniposibil acest “și eu mai ieftin” ori “mai ieftin, dar la fel de frumos, cu atmosferă”, înseamnă că noi ăștialalți, tot restul, încă nu am descoperit apa caldă.”

Dacă Bucureștiul ar fi o persoană, cei de la Ochișoru ar descrie-o astfel: „Un tip matur, care și-a păstrat părțile rebele, încă te atrage cu exuberanța și entuziasmul lui, dar care se cam poticnește în semne vizibile de degradare, pe care tot încearcă să le rezolve. Îi dorim să le rezolve, să strălucească exuberanța mai mult.”

 

Despre planurile de viitor ale echipei Ochișoru, Mădălina ne spune că își doresc să îmbogățească capsulele de lifestyle de acasă cu activități de creație foarte practice, în care totul se întâmplă live, la fața locului, cu toate sursele aduse în spațiu - să le spunem workshop-uri. „Să exportăm reuniunile Coffee & Design într-un spațiu mult mai generos, dar cu o scenografie care să nu te lase să pleci ușor acasă - să descoperi lucruri și oameni ca parte a unei experiențe atent create. Să îmbogățim proiectele de amenajare și scenografie cu noi experiențe faine, cu sens, care încearcă să schimbe ușor perspectiva și să aducă bucurie celor care le vor locui, folosi. Să vă povestim și mai multe pe ochisoru.ro.”

Articol de GRUIA DRAGOMIR, Redactor Zile şi Nopţi Bucureşti
Foto credits: Alex Boghian