Salut București | Ploaie de mai... cu premiere

Profitând de acalmia de pe scena live locală datorată multitudinii de happening-uri programate în cadrul EUROPAfest şi a parteneriatului cultural România-Franţa, teatrele bucureştene ies în evidenţă prin valul compact de premiere din sezonul primăvară-vară al stagiunii.

Doar 5 exemple. Vineri, pe 10 mai, la TNB este premiera unui nou spectacol din cadrul programului 9G adresat tinerilor, “De-a baba oarba” (r: Radu Stoian), după una dintre cele mai jucate piese ale autoarei israeliene Edna Mazia, “Jocuri în curtea din spate”.

Pornind de la un caz real, textul reconstituie drama unei fete de 14 ani şi al unui grup de adolescenţi acuzat de viol. Pe 11 mai, la Bulandra, se joacă în avanpremieră comedia “Zadarnicele chinuri ale dragostei” în viziunea lui Andrei Şerban cu Şerban Pavlu şi George Ivaşcu în rolurile principale. Sunt curios cum va fi pronunţat cel mai lung cuvânt din piesele lui Shakespeare, ‘honorificabilitudinitatibus’, căci în privinţa calităţii montării nu am vreo nelinişte.

Duminică, 12 mai, la Teatrul Principal de pe Lipscani, este programată premiera naţională a piesei scrise, regizate şi produse de către Dan Puric, “Aceşti români fantastici”. În prezentarea autorului, "Ca să cunoşti un popor trebuie să crezi în el şi abia atunci poţi să te bucuri cu toată ființa. Despre această bucurie, vorbeşte şi spectacolul meu, despre minunea de a fi Român!". E de văzut, însă discutabilă rămâne sintagma ‘premieră naţională’ atâta vreme cât ‘premiera oficială’ a avut loc pe... 6 mai 2018!

Tot pe 12 mai, suntem invitaţi la Nottara pentru avanpremiera montării lui Tompa Gábor – regizor, rareori activ în Bucureşti, din păcate - a “tragediei în patru tablouri” a lui Marin Sorescu, “Iona”, cu personajul care trece dintr-o burtă în alta (pe muzica Adei Milea), abordat deopotrivă din perspectiva religioasă şi cea a condiţiei artistului în lumea contemporană. 16 mai. Premieră la Teatrul Mic.

“Lecția” din 1950 al lui Eugène Ionesco predată halucinant milenialilor de regizorul Radu Iacoban prin intermediul lui Cristi Iacob, o piesă tulburătoare care trebuie văzută chiar şi de fanii producţiilor Horror hollywoodiene căci e vorba de un serial killer mai straniu decât Hannibal Lecter. Acestea fiind zise, mai rămâne doar ca voi să alegeţi...

Articol de Ioan Big, Publisher Zile şi Nopţi Bucureşti