TAMINA LOLEV | Viață în Clusterul Creativ al Industriei Bumbacului

Atunci, în 2014, produceam cu interes o schiță de viziune urbană pe 10 ani pentru Industria Bumbacului. Atunci, s-a aprins fitilul transformării: ansamblul industrial sub-folosit și degradat, o resursă ascunsă a orașului, a primit în spațiile lui o comunitate nișată, dinamică -NOD makerspace- și un spațiu șarmant, popular -Deschis Gastrobar.

Planul de dezvoltare era vag, resursele financiare mici, însă entuziasmul și încrederea ne-au dus până în pânzele albe. A urmat resuscitarea spațiilor: La Firul Ierbii, pavilionul orașului, Tegmark, biblioteca de materiale, spațiile de coworking, RECUL teatru, PROTOHUB și altele. Transformarea este frapantă, realizată într-un ritm rapid pentru o astfel de mișcare de jos în sus, cu resurse puține.

Curând, mii de oameni s-au împrietenit cu spațiul industrial. Unii dintre ei s-au așezat alături de noi și au început să construiască. Profesioniști care construiesc design, povești, imagini, caractere, percepții, grupuri care mobilizează alte grupuri, inițiative care luptă pentru oraș. Acum, Romanian Design Week ne oferă oportunitatea ca întreaga comunitate să se adune și să se deschidă sub același nume.

Vorbim despre oportunitatea expunerii către comunitatea bucureșteană, oportunitatea dialogului și a formării unei voci comune autentice. Mâine, poate vom reuși o formalizare a vocii comune care să ne ajute să creștem sănătos, sustenabil și să îmbunătățim spațiul ce ne înconjoară, spațiul public bucureștean.

Cityzen TAMINA LOLEV, Arhitect Partener Wolfhouse Productions | soluții urbane practice; cofondator și partener Nod makerspace