Interviu | Vio, Bere din Bucovina

Bucovina e o zonă foarte bogată de la noi din țară și vă recomandăm să o treceți pe lista locurilor de vizitat din vara asta. Dar o parte din Bucovina a călătorit spre Cluj acum nu mult timp și ne ține companie atunci când ieșim în oraș în unele localuri.


Vorbim, desigur, despre Bere din Bucovina. Este o bere cool adusă de la fabrica Bermas din Suceava, singura fabrică de la noi care a rămas în picioare după anii 90. Preia în continuare rețetele tradiționale, cu ingrediente 100% naturale, fără alte adaosuri care nu au ce căuta într-o bere bună.


Dar mai bine nu vă povestim noi despre berea asta. Mai bine aflați mai multe de la Viorel Dragomir (sau Vio, mai pe scurt), una din persoanele care s-a ocupat ca Bere din Bucovina să ajungă pe rafturi clujene. În 2015 lansează proiectul Bar Agency alături de Matyas Hunyadi, proiect ce oferă mai multe servicii în domeniul Horeca. Ei au pus bazele brandului Bere din Bucovina și au reunit cele patru tipuri de beri din fabrica Bermas sub aceeași umbrelă.


Cu Vio vă puteți întâlni la diferite evenimente din oraș, cel mai aproape fiind chiar TIFF-ul, unde Vio va anima Plaja Grigorescu – dar despre surpriza asta povestim pe urmă.


Ce înseamnă Bere din Bucovina?


Vio: “Bere din Bucovina” înseamnă bere produsă cu grijă în inima Bucovinei, la Suceava, după reţetele clasice din secolul XIX – un aspect important fiind folosirea malțului și a hameiului sub formă de peleți.


Berea din Bucovina părăsește zilnic porțile fabricii din Suceava şi ajunge la Cluj în patru sortimente: Solca, Suceava Clasic, Călimani și Bermas.


Cui se adresează? Cine ar trebui să încerce musai o Bere din Bucovina?


Berea din Bucovina se adresează tuturor, mai puțin persoanelor cu vârsta sub 18 ani. Fiind beri de tip Lager, cred că berile noastre își găsesc apreciere în rândul oamenilor care caută o bere bună, fresh şi din ingrediente naturale de calitate, atent selecţionate, produse în România. Este berea perfectă pentru un party, dar merge la fel de bine şi cu un pui la grătar, un burger, o salată sau o mâncare picantă. Este o bere „hip”, cum ne place nouă să spunem. Merge bine în fața televizorului, la meciul de fotbal al echipei preferate, dar este şi pretextul perfect ca să te vezi cu prietenii în oraș.


Dar proiectul Bar Agency? Ce este și cum se leagă de Bere din Bucovina?


Proiectul Bar Agency înseamnă înseamnă Vio și Matyi și a pornit fără să ne dăm seama în urmă cu 8 ani. Pe atunci eram barmani care nu ştiam unde putem ajunge – asta am descoperit-o pe parcurs. Din dorința de cunoaștere am început să ne implicăm din ce în ce mai mult în această lume a barului, a ospitalității, și am început să iubim această meserie şi pe oamenii care i se dedică.


Ne-am implicat câțiva ani la rând în competiții de profil, în training-uri, în proiecte de consultanță, dar și în evenimente (mici și mari), am dat greș de nenumărate ori și tot de atâtea ori am făcut lucrurile cum trebuie.


Bar Agency înseamnă mai multe servicii care au legătură cu domeniul Horeca, însă cele mai importante ar fi servicii de catering de bar, consultanţă în domeniul Horeca, dar ne băgăm „coada și în event planning.


Tot în jurul Bar Agency “gravitează” şi “Bere din Bucovina”, brand pe care l-am conceput pentru a reuni cele patru beri produse în fabrica din Suceava – deținută de SC BERMAS SA, dar şi “The Ice Job”, linia noastră de producţie de gheaţă. Dacă vreţi să aflaţi mai multe despre noi, puteţi intra pe www.bar-agency.ro, aveţi acolo toate detaliile.


Cum ați ajuns să colaborați cu fabrica Bermas?


Primul gând a venit destul de devreme – cam acum 4 ani, după ce am luat parte la festivalul Dorna Art din Vatra Dornei.


Ne-am decis să ne extindem activitatea firmei în zona de distribuţie, aşa că ne-am apucat să căutăm parteneri. Fabrica Bermas a fost unul dintre partenerii căruia i-am bătut la ușă și au acceptat această colaborare. Ne-au convins nu doar prin calitatea celor patru beri pe care le produc, ci şi prin seriozitate, profesionalism şi prin sistemul de livrare bine pus la punct. Credem în brandul “Bere din Bucovina” şi ne dorim ca, în scurt timp, să fie în topul preferinţelor clujenilor – și nu numai - când vine vorba de bere.Cu ce se diferențiază Bere din Bucovina de alte beri făcute pe la noi?


Aș vrea să mă leg cel mai mult de produs - este românesc și este de calitate. Cele patru Beri din Bucovina - Solca, Suceava, Călimani şi Bermas – respectă principiile berii adevărate, care sunt valabile şi astăzi, la 200 de ani de la prima bere produsă la Suceava. Berea din Bucovina este produsă din malț de fabricație proprie, de calitate superioară provenit din orz de la producători autohtoni din Suceava şi judeţele învecinate, din hamei natural de la producători autohtoni din zona Transilvaniei, apă din izvoarele Berchiseştiului şi drojdie specială pentru fabricarea berii blonde prin metoda clasică.


Cum se face o Bere din Bucovina?


Este produsă după procedeul clasic de fabricare a berii care presupune folosirea malțului și a hameniului sub formă de peleți. Acest lucru se datorează și faptului că fabrica Bermas Suceava, este un producător 100% românesc şi singura fabrică din industria berii care și-a continuat după 1990 activitatea pe vechea structură tehnică și tehnologică, deci putem spune că berea este produsă tradițional, dorind să menționez și faptul că cele patru beri au timpi de fermentație cuprinși între 30 și 50 de zile fără adaos forțat de CO2.


După ce este gata”, adică după fermentație, filtrare, fierberea mustului și limpezirea acestuia, urmează îmbutelierea și pasteurizarea, urmând să ajungă în Cluj-Napoca în sticle de 0,5 litri, câte 12 per ambalaj, sau la Keg de 50 de litri.


Am văzut că aveți 4 tipuri de beri. Care ar fi diferențele dintre ele?


Diferențele dintre cele 4 tipuri de bere sunt date de rețetele individuale folosite pentru fabricarea fiecăreia dintre ele, volumul de alcool regăsit în fiecare bere, culoarea și gradele Plato – toate berile au aceste grade Plato.


Solca, are o tradiție din anul 1810, o adevărată "Bere din Bucovina", readusă pe piață de fabrica din Suceava, este o bere blondă superioară, cu o concentrație de alcool de 4,8% vol si 11° Plato. Solca este cea mai specială dintre cele patru beri, având un gust fin și plăcut.


Suceava Clasic este o bere care îmbină armonios gustul, aroma de hamei și malțul cu aroma fină cu prospețimea spicelor de orz. Conține 4,4% alcool si 10,2° Plato. Fiind cea mai renumită bere dintre Berile din Bucovina este și cea mai căutată.


Călimani, care poartă numele masivului muntos din lanțul Carpaților Orientali, este o bere blondă superioară, cu o concentrație de alcool de 4,6%, 10,5° Plato, mai închisă la culoare. Potolește setea datorită conținutului de săruri, substanțe amare, alcool și bioxid de carbon mai ridicat decât la celelalte beri ale noastre.


Am păstrat finalul pentru Bermas, care poartă cu mândrie numele fabricii unde este produsă. Eeste o bere blondă superioară, care are cea mai mare concentrație de alcool, 5,2% vol și 11,5 ° Plato. Bermas se obține după o tehnologie clasică proprie, omologată. Se utilizează numai malț blond fără adaos de cereale nemalțificate și hamei în doză mărită din două varietăți.


De ce să bem Bere din Bucovina?


Pentru că te răsplăteşte încă de la prima înghițitură! Berea din Bucovina este fresh, cool, mișto, românească, berea pe care o „bea bunicul”, dar şi prietenul tău cool. Pentru unii este “regina blondă a Bucovinei”, pentru alții este berea pe care au băut-o la cel mai tare party sau berea din seara aia în care s-au distrat la maxim cu colegii de birou. Este o bere născută din dăruirea şi priceperea berarilor suceveni care de aproape 40 de ani se îndeletnicesc cu această nobilă meserie, fără să renunţe niciodată la procedeul clasic de fabricare sau să facă rabat de la calitate.


Dacă avem chef într-o seară să o testăm, unde putem face asta în Cluj?


Puteţi gusta Bere din Bucovina în Blend, Brews and Bites, în Le Général, Sisters, DOT, Red Barn și Yolka, dar o puteți găsi și la Beer’s Point , pe Strada Observatorului, sau în magazinul Top Drinks de pe Bulevardul Eroilor. În fiecare săptămână ajungem în noi locaţii din Cluj, aşa că vă invităm să urmăriţi pagina de Facebook “Bere din Bucovina” ca să aflaţi primii unde puteţi savura o bere din Bucovina.


Aveți un mesaj pentru cititori?


Să se bucure de toate lucrurile mișto din viaţă, de prieteni şi de locurile faine și să se concentreze pe partea pozitivă a vieții. Alături de care merge, bineînțeles, o Bere din Bucovina.