Performing ARTS | ROMAN KIM

Sâmbătă 1 iunie, de la 19:00, la Ateneul Român este programat concertul vocal-simfonic susţinut de Orchestra Filarmonicii “George Enescu” sub bagheta tânărului italian stabilit în Berlin Alessandro Crudele, director muzical şi fondator al Orchestrei UniMi din Milano, cu participarea corului dirijat de Iosif Ion Pruner. Programul conţine lucrări de Giuseppe Verdi (Uvertura “Forţa destinului” şi “Te Deum”), P.I. Ceaikovski (“Francesca da Rimini”) şi Niccolò Paganini (“Concertul nr. 1, în re major, pentru vioară şi orchestră, op.6), cea din urmă lucrare avându-l ca solist pe cunoscutul violonist din Köln Roman Kim, unul dintre cei mai controversaţi interpreţi contemporani dar, în egală măsură, un muzician respectat deopotrivă de confraţi şi de critică pentru energia sound-ului său, tehnica impecabilă şi virtuozitatea inimaginabilă. Legendarul violonist israelian Ivry Gitlis, unul dintre elevii lui George Enescu, definea arta interpretativă al lui Roman Kim ca fiind “una dintre cele mai incredibile pe care le-am ascultat din clipa în care m-am născut!” ori Givris s-a născut în 1922, deci a ascultat ceva muzică la viaţa lui.

Cu ochelarii săi prismatici care îi acoperă jumătate din faţă şi prin intrarea în mediul online cu videoclipurile postate pe YouTube, Roman Kim este acum cunoscut pe întreaga planetă inclusiv pentru talentul de inovator datorită căruia dezvoltă noi soluţii tehnice prin care să îşi pună în practică ideile creative, precum propriul său instrument, “Superior”, manufacturat de Alexander Hazin, sau noul tip de coarde de vioară utilizat acum de o serie întreagă de performeri de muzică clasică. Ochelarii, inventaţi în 2014, au fost studiaţi de oameni de ştiinţă de la Universităţile din Neuwied (Germania) şi Seoul (Coreea de Sud), care sugerează că aceştia provoacă intensificarea activităţii cerebrale având ca efect creşterea acuităţii senzoriale şi al autocontrolului.

În calitate de compozitor inspirat de viaţa şi creaţia lui Niccolò Paganini şi al lui... Jimi Hendrix, Roman Kim, născut în 1991 în Kazahstan într-o familie cu rădăcini coreene, tătare şi bieloruse, a dovedit că rămâne complet independent de normele şi convenţiile scolastice prin transcrierile polifonice ale bijuteriei mozartiene “Eine Kleine Nachtmusic”, “Air” al lui Bach (de pe albumul “Kimpossible”), dar şi al hit-ului rock “Highway Star” al grupului Deep Purple, sau parafraza “I Brindisi” la “Traviata” lui Verdi pe care violonistul a inclus-o în program pentru turneul său transilvănean din iunie-iulie, în care va fi acompaniat de Camerata Michael Haydn din Oradea dirijată de Brian Liao. Sperăm că argumentele aduse până aici sunt suficiente pentru a căuta să ajungeţi pe 1 iunie la concertul lui Roman Kim de la Ateneu. [I.B.]