3 to do cu Horia Ghibuţiu la început de iunie

Începutul lunii Iunie aduce şi primele 3 recomandări ale lui Horia Ghibuţiu. Uite ce ne-a pregătit!

Sâmbătă, 1 iunie, ora 19.30 - Regele Moare, la TNB

„Regele moare”, montat de regizorii Andrei și Andreea Grosu la TNB după textul lui Eugène Ionesco, înnobilează actuala stagiune cu un spectacol de o majestuoasă vitalitate. E o punere în scenă care evidențiază marea artă interpretativă și înțelegerea profundă a unui text de referință. În egală măsură, asigură nemurirea artistică a unui actor esențial și unic, Victor Rebengiuc. „Regele moare” e o captivantă întâlnire: a marii scene cu o capodoperă a teatrului absurd; a tinerilor regizori Andrei și Andreea Grosu – ei înșiși eroii unei întâlniri speciale, în 2009, când au decis să schimbe lumea – cu un actor de care îi desparte aproape jumătate de veac (Victor Rebengiuc). Cred că nimeni nu poate zugrăvi mai bine această întâlnire a generațiilor mai bine decât Andrei Pleșu: „De la o vreme, constat cu satisfacţie că o sumedenie de regizori tineri şi foarte tineri apelează la el pentru lucrările proprii. Fenomenul e semnificativ de ambele părţi. E impresionant şi că tinerii îl aleg, şi că el acceptă. Înseamnă că noii veniţi simt lipsa de morgă, disponibilitatea, cordialitatea superioară a unui actor cu care se poate lucra profitabil. Şi înseamnă, de asemenea, că Victor Rebengiuc nu vrea şi nu poate să încremenească într-o reuşită datată, de generaţie. Nu e „şaizecist”, „optzecist” sau „nouăzecist”. E bun. E foarte bun. Cu oameni ca el, cultura trece dincolo de clasamente belfereşti şi dincolo de calendare.”; a publicului venit la teatru chiar pentru teatru (și răsplătit nu doar cu un spectacol excelent, ci și cu un caiet-program de colecție), spectatorii având ocazia de a urmări o distribuție excepțională: Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Ana Ciontea, Șerban Pavlu, Florentina Ţilea, Richard Bovnoczki.

credit foto: Florin Ghioca

Duminică, 2 iunie, ora 20.30 - „Kusak Pop Urban Unit”, la The Pub

Acorduri rare și foarte bune, în interpretarea a doi artiști cu totul speciali: Raul Kusak si Liviu Pop. Ei cântă un soi de elecro-jazz/trance-funk/world music, dar caracterizarea e cât se poate de superficială, pentru că ceea fac ei e, pur și simplu, muzică de mare calitate. Pe lângă faptul că e un claviaturist excepțional, Raul e și muzicianul care realizează universul sonor al pieselor montate de Andrei Șerban în utlima vreme.

Luni, 3 iunie, ora 19.30 - Gala Societății Civile 2019

Festivitatea de anunțare și premiere a proiectelor câștigătoare ale Galei Societății Civile 2019, ediția a XVII-a, e un eveniment special pentru mine nu doar pentru că am fost membru al juriului, ci pentru că mă onorează nespus asocierea cu societatea civilă. Valori europene - precum demnitatea umană, libertatea, democrația, egalitatea, statul de drept și drepturile omului - nu sunt vorbe goale aici. Un eveniment de ținută, care îl are ca gazdă - coincidență? - pe Răzvan Exarhu.