Proiectul Cultural “Casa bunicii – fereastră spre viitor” - tabără gratuită de creație artizanală.

Fundația Kronospan implementează la Brașov, în perioada aprilie-septembrie 2019, Proiectul cultural “Casa bunicii – fereastră spre viitor”.

Proiectul este cofinațat de Administrația Fondului Cultural Național, în cadrul apelului programelor, proiectelor și acțiunilor culturale sesiunea I/2019, aria tematică Patrimoniu cultural material. Valoarea totală a proiectului este de 87.120 lei, din care finanțarea nerambursabilă AFCN este de 54.870 lei, iar contribuția Fundației Kronospan este de 32.250 lei.

Partenerii Fundației Kronospan în implementarea proiectului sunt Inspectoratul Școlar Județean, Asociația Creatorilor de Artă Tradițională și Contemporană și Asociația Mă Implic. Proiectul dorește să reînvie în conștiința generațiilor actuale și viitoare casa bunicilor din satele situate în SE Transilvaniei, așa cum era ea orânduită la interior, cu elemente specifice populației romane, germane și maghiare.

Interiorul țărănesc al caselor de altă dată va fi valorificat prin acest proiect ca o fereastră deschisă prin care observatorul privește acum trecutul transpus în viitor. Una dintre activitățile principale ale proiectului este organizarea unei tabere de creație adresată elevilor brașoveni, în perioada 1-12 iulie 2019.

La tabără vor putea participa, cu titlu gratuit, 42 de copii cu vârsta între 10 și 16 ani.

Atelierele care vor fi oferite în cadrul taberei sunt: sculptură în lemn, crearea de obiecte decorative prin croșeturi, pictură pe sticlă în tehnică tradițională din Scheii Brașovului, cusături/broderie săseasca și maghiară, pictură pe lemn în stil săsesc și împletituri din pănuș. În cadrul taberei de creație se va crea interiorul unei case transilvănene, cu acele obiecte de mobilier și țesături cu care femeile își utilau și decorau casele.

În acest mod vechile meșteșuguri din Țara Bârsei vor fi promovate în rândul populației școlare brașovene și localnicilor, încurajând interacțiunea publicului cu artizanii contemporani, care duc mai departe arta meșteșugărească din SE Transilvaniei.

O zi din programul taberei va fi dedicată unei vizite educative la Muzeul de Etnografie și la Muzeul Civilizației Urbane. De asemenea, se vor vizita obiective istorice care au legătura cu breslele brașovene: Bastionul Țesătorilor, Turnul Funarilor, Turnul Pulberăriei, Turnul Lemnarilor, BastionulPostăvarilor.

În cadrul acestor vizite, copiii participanți la tabăra de creație vor lua contact cu tradițiile și obiceiurile locale, vor cunoaște elemente ale patrimoniului mobil românesc și ale altor etnii din Brașovul de altădată.

Toate aceste cunoștințe dobândite le vor putea pune în practică în cadrul atelierelor de creație la care participă. Data limită pentru înscriere este 6 iunie 2019. Toate informațiile legate de participare, inclusive documentele necesare pentru înscriere, pot fi consultate pe site-ul kronospanfoundation.org/casabunicii.

Kronospan Foundation No. 1 Strunga Mieilor
www.kronospanfoundation.org
office@kronospanfoundation.org

Artizanii implicați în proiect și care vor coordona ateliere taberei:
- pictură pe sticlă în tehnica Schei - coordonator Corneliu Prișcu Sculean
- pictură pe lemn în stil săsesc - coordonator Manuela Ivan
- cusături/broderie tradițională - coordonator Ionela Bangălă
- împletituri fibre/fire naturale - coordonator Gabriela Bularca
- împletituri pănuș - coordonator Valeria Neuvirt
- sculptură artizanală în lemn - coordonator Ioan Neuvirt

Lucrările create de copii în tabără vor fi expuse în luna august în cadrul unei expoziții intinerante, ce va reconstitui o încăpere dintr-o casă transilvăneană tradițională. În cadrul proiectului va fi realizat și un Caiet de lucru „Interioare din casa bunicilor” – un material educativ ce va fi disponibil în format tipărit și electronic, în care patrimoniul cultural mobil specific zonei de SE a Transilvaniei va fi prezentat într-un mod atractiv, adaptat publicului țintă. Materialul va fi realizat în colaborare cu dna. Veronica Bogoiu, specialist în etnografie și va fi ilustrat de dl. Dan Străuți, fotograf.

Informații suplimentare: WEB & FACEBOOK

Persoane de contact:
- Ramona Ganea, responsabil comunicare proiect (0745-168,112, e-mail: ramogan@yahoo.com)
- Anca Florina, coordonator proiect (0733-102.604, e-mail: office@kronospanfoundation.org)