Află când începe a doua ediție Second Draft

Asociația Culturală Control N anunță organizarea în perioada 3-16 august 2019 a celei de-a doua ediții a Atelierului de dezvoltare de scenarii de scurtmetraj Second Draft, organizat alături de Cuib 176, în satul Căpușu Mic, județul Cluj. 

Desfășurat de-a lungul a 7 zile de training intensiv, atelierul își propune să descopere și să dezvolte 10 proiecte de scurtmetraj, aparținând scenariștilor la început de carieră, din România și Republica Moldova, într-un cadru izolat, în mijlocul naturii, propice creativității și interacțiunii dintre creatori. Cu acest proiect, Asociația Culturală Control N își continuă demersul început în urmă cu 10 ani de a sprijini educația cinematografică, debutul artistic și scenariștii la început de carieră. 

Lansat în 2014, Second Draft este un atelier de scenaristică de scurtmetraj, desfășurat de-a lungul a 7 zile de training intensiv, dedicat scenariștilor la început de carieră, ce își propune să descopere și să sprijine 10 proiecte de film de scurtmetraj, într-un cadru izolat, în mijlocul naturii, propice creativității și interacțiunii între scenariști.

Participanții Second Draft trebuie să aibă peste 18 ani, să fie din România sau din Republica Moldova și să aibă în portofoliu un prim draft al unui scenariu de ficțiune de maximum 30 de pagini, pe care vor să îl dezvolte în cadrul atelierului. Vor fi selectați pe baza unei aplicații trimise până la data de 1 iulie 2019.

Timp de 7 zile, cei 10 participanți Second Draft vor locui departe de agitația orașului și își vor dezvolta poveștile de scurtmetraj, sub îndrumarea a doi traineri, scenarista Ana Agopian și regizoarea Iulia Rugină.

Iulia Rugină

Ana Agopian 

De-a lungul acestor zile  de training, participanții vor lucra aplicat, împreună cu trainerii, pe fiecare dintre scenariile din proiect, la comun (plenary sessions), împărțiți în grupe (group sessions) sau în sesiuni individuale (one-to-one meetings). Discuțiile și lucrul pe scenarii se vor desfășura în habitatul agro-cultural Cuib 176 în acest sat, aflat la 30 de kilometri de orașul Cluj-Napoca.

Cu o vastă experiență în training-ul scenaristic, cele două au fost implicate în proiecte de dezvoltare de scenarii precum cursul de scenaristică pentru începători First Draft, atelierul de dezvoltare de scenarii low budget LIM – Less Is More, precum și atelierele organizate în cadrul catedrei de scenaristică a Universitatații Naționale de Teatru și Film I.L. Caragiale din București. Cu un portofoliu în cinema ce include 12 scenarii de scurtmetraj și 3 scenarii de lungmetraj, produse în cei 13 ani de carieră, Ana Agopian și Iulia Rugină sunt, alături de Oana Răsuceanu, fondatoarele Asociației Culturale Control N și una dintre cele mai trainice echipe de scenariști-regizor din cinema-ul românesc.

Ce este CUIB 176?

Este un habitat agro-cultural dedicat creației contemporane autohtone, inovației artistice și vieții sănătoase. CUIB176 se integrează în atmosfera magică a satului medieval transilvănean, ca spațiu de fuziune și experiment pentru cineaști, scriitori, compozitori și artiști vizuali, activiști, profesori și studenți, interesați să își împărtășească poveștile și viziunea, conectându-se cu o comunitate rurală multietnică. Spațiul de rezidență include camere de cazare, sală de mese, bucătărie echipată, terasă acoperită și spațiu studio, spații de recreere, curte însorită și o priveliște minunată către peisajul pitoresc al Văii Căpușului.

Mai multe detalii despre atelierul de scenaristică de scurtmetraj Second Draft pot fi găsite AICI.