Luna iunie este declarată oficial „Pride Month”, adică luna în care comunitatea LGBT iese în față cu marșuri și evenimente prin care să-și facă prezența simțită. La Cluj, luna pride se rezumă doar la o săptămână, dar una plină cu evenimente deschise pentru publicul larg!


ClujPride, un veritabil festival pentru drepturile comunităţi LGBT, se va desfășura în acest an în perioada 10-16 iunie, iar tradiționalul marș este programat pentru 15 iunie și va porni chiar din Piața Unirii. Poate vă amintiți cât de mult „tam-tam” s-a făcut pe acest subiect în anii trecuți. Marșul ClujPride a fost dus departe de „ochi central” în primii doi ani ai existenței sale. Ei bine, în 2019, autoritățile în sfârșit au aprobat ca marșul să pornească din punctul 0 al Clujului, fapt ce marchează o adevărată victorie pentru comunitatea LGBT clujeană.


Însă marșul este doar un moment din întregul eveniment (ce-i drept, unul important). ClujPride reprezintă în egală măsură o celebrare a istorieri LGBT din Românie și nu numai, precum și un moment în care comunitatea se face vizibilă și se aproprie mai tare de „majoritate”, într-o încercare de a diminua puntea dintre cele două. Așadar, programul ClujPride cuprinde expoziții, spectacole de teatru, discuții libere, precum și un eveniment din care putem învăța bune practici legate de comunitatea LGBT de la Koln, orașul înfrățit al Clujului. Andres Wolter, vice-primar Koln și susținător ClujPride va fi prezent la marș și la o sesiune de discuție, programată pentru 16 iunie.


Vă invităm să consultați programul ClujPride 2019 și să le fiți alături, atât la marșul de sâmbătă, cât și la toate celelalte momente din eveniment. Luați totul ca pe o invitație deschisă spre cunoaștere. Ei au lansat-o. Voi ce veți face?


 


10-16 iunie