CLAUDIU MITCU | De ce aș emigra?

Fac parte din categoria omenilor care ar călători, nu ar emigra. Singurul gând de emigrare îl am când vine iarna, pentru că urăsc frigul. Am facut un film despre emigrare împreună cu Mihai Mincan din dorința de a arăta un fenomen care deşi e prezent de zeci de ani, în ultimul timp a căpătat o dimensiune greu de măsurat.

Oficial, numai în Spania sunt peste 1 milion de români, însă cifra reală probabil că e dublă. Mulți dintre cei care pleacă, nu o fac cu gândul la emigrare, ci ca o soluție temporară de a câștiga rapid niște bani.

Însă o mare parte dintre ei nu se mai întorc deloc sau tot amână întoarcerea, deși își repetă an după an că o vor face. De ce se emigra înainte de ‘90? De ce se emigrează acum? Cauze diferite, însă fenomenul şi efectul sunt aceleaşi. România este o țară de unde se pleacă, se pleacă masiv. 

Cityzen CLAUDIU MITCU, Producătorul filmului “Monştri.” (premiul juriului cititorilor la Berlin, Marele Premiu la Sofia şi cel pentru debut la TIFF) şi al scurtmetrajului “Ramona” (premiul Canal+ la Cannes), corealizator al documentarului “Emigrant Blues: un road movie în 2 ½ capitole”.