Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 21/06/2019
Arhiva Zile si Nopti

Lucruri pe care le știi dacă ești TATTOO ARTIST cu STRĂTESCU ANDREI aka OG Andrei

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Lucruri pe care le știi dacă ești TATTOO ARTIST cu STRĂTESCU ANDREI aka OG Andrei Share Lucruri pe care le știi dacă ești TATTOO ARTIST cu STRĂTESCU ANDREI aka OG Andrei


E greu să mai găsești în București pe cineva din intervalul 25 – 35 de ani care să nu poarte pe piele vreun tatuaj. Asta înseamnă că meseria de tattoo artist a devenit una extrem de căutată și apreciată, mai ales atunci când clientul pleacă mulțumit de opera de artă pe care o va purta pe corp o viață întreagă. Desenul, într-o formă sau alta, a făcut tot timpul parte din universul lui Andrei, iar de 3 ani se poate lăuda că desenează direct pe oameni (poți vedea operele lui Andrei aici – Insta: instagram.com/og.andraw și Facebook: facebook.com/Mr.Andraw).

Lucruri pe care le știi dacă ești TATTOO ARTIST cu STRĂTESCU ANDREI aka OG Andrei

Despre alegerea acestui domeniu și cât de greu este să înveți această meserie, Andrei spune: „Întotdeauna am avut un drive către tatuaje. La 15 ani mi-am făcut primul tatuaj și de acolo am început să prind gustul. În timpul liceului m-am apucat de graffiti și tot mergeam la concursuri, expoziții și fiecare dintre prietenii pe care îi aveam în domeniu făceau și altceva on the side, pe lângă graffiti, dar care avea legătură tot cu arta. Timpul a trecut și simțeam din ce în ce mai mult că, pe lângă graffiti, vreau să fac ceva, dar tot în această direcție, iar în urmă cu aproape 3 ani de zile am făcut primul pas în această direcție. Am fost ucenic aproape un an de zile și încet încet am început să prind cam ce trebuie să faci ca să devii un tattoo artist, un domeniu deloc ușor, care te provoacă la fiecare pas și în care ești într-un constant ritm de învățare – mereu descoperi lucruri noi.”

Despre cum arată o zi din viața sa, Andrei mărturisește că din nicio zi nu lipsește desenatul: 

„Ohhhh… blood, sweat and beers… hahahaha. În cazul în care nu tatuez, desenez, desenez pentru programările deja în curs. Trebuie să fac mereu ceva, nu pot sta fără să fac ceva în studio. Dacă nu desenez, Illustrator este pe locul 3 care îmi fură cel mai mult timp. I’m on a constant move. It’s like a ten thousand mile marathon. Long distance runner.”

Un lucru pe care foarte puțini oameni îl știu despre job-ul de tattoo artist este: „Nu știu dacă i-aș spune chiar job, nu e tipicul 9 to 5 , însă asta este e altă poveste. Cred că odată cu a fi tattoo artist vine la pachet și „jobul” de cosilier și „consultant”. În momentul în care întâlnești un client nou, trebuie să-l treci prin anumite etape, înainte să-l tatuezi. Vorbești foarte mult cu aceea persoană, încerci să descoperi cât mai multe detalii legate de ceea ce dorește să-și tatueze. Unii dintre ei încep să se deschidă în fața ta, câteodată prea mult, începi și relaționalizezi cu ei, le oferi sfaturi, cam ca la psiholog. Însă face parte din „job”. I’m not complaining.”

Lucruri pe care le știi dacă ești TATTOO ARTIST cu STRĂTESCU ANDREI aka OG Andrei

Despre cea mai importantă calitate pe care un tatto artist trebuie să o aibă, Andrei e de părere că răbdarea e extrem de importantă: „Pffffff….. sunt o mulțime de calități pe care un artist trebuie să le aibă, însă, din punctul meu de vedere, pe primul loc ar fi răbdarea. Mulți oameni care vin să se tatueze, mai ales cei care vin pentru prima oară, nu știu exact ce înseamnă a te tatua. Încă din punctul în care îți calcă pragul studioului, de la a pune cap la cap toate detaliile pentru compoziția pe care vor să și-o tatueze, până la a se tatua efectiv. Trebuie să ai răbdare să le explici aceste mici etape prin care vor trece.”

Despre cele mai mari greșeli pe care le fac românii când se tatuează, ni se comunică următoarele: „Probabil faptul că nu au încredere în artist în sine, din punct de vedere compozițional. Sunt două viziuni total diferite între client și artist, trebuie să se creeze un fel de conexiune – clientul vine cu idea, iar artistul redă, prin stilul și viziunea lui, compoziția care ar arăta cel mai bine ca și tatuaj. Când această conexiune nu se dezvoltă sau nu există încredere, ia naștere acest efect pe care eu îl numesc: copy and paste.”

Dacă România ar fi un tatuaj, Andrei l-ar descrie astfel: „Proabil, acel tatuaj în care s-au investit ședințe bune, iar finalul e jaw dropping.”

Despre cele mai mari satisfacții pe care ți le oferă acest job, ni se spune: „Fericire. Mai ales în afara studioului, când te întâlnești cu clienți pe stradă, la un eveniment, și vin către tine și îți arată tatuajul vindecat și îți spun: Abia aștept să ne vedem pentru următorul!”

Lucruri pe care le știi dacă ești TATTOO ARTIST cu STRĂTESCU ANDREI aka OG Andrei

Cel mai important sfat pe care l-ar da cuiva care-și dorește să se facă tattoo artist sună astfel: „Este un drum lung de parcurs, anevoios și care implică mult devotament. Însă, dacă ești dispus să investești toată energia pe care o ai în această artă, remunerația o să fie pe măsură. And be humble!”

Despre cea mai importantă lecție pe care a învățat-o din această meserie, Andrei spune: „Pe lângă tot ce îți oferă această meserie, în calitate de artă and all, am învățat adevărul din cuvintele: Patience, young padawan. Hahahaha!”

Articol realizat de GRUIA DRAGOMIR, Redactor Zile şi Nopţi Bucureşti

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută