POVEŞTI DIN BUCUREŞTI | La Un Pai: Food truck-ul cu cei mai cool cartofi prăjiți

În ultimii ani, românii au dezvoltat un apetit din ce în ce mai mare pentru street food. În fiecare luna există un festival cu food trucks prin vreun oraș din țară. La Un Pai este unul dintre aceste food trucks care n-are cum să te lase indiferent. În primul rând, datorită numelui care-ți va aduce un zâmbet pe buze. În al doilea rând, datorită faptului că vinde cartofi prăjiți - esența și baza oricărui festival de street food. În plus, cartofii lor prăjiți vin cu unele dintre cele mai nebune sosuri: usturoi cu ghimbir, ou ochi, ceapă murată cu sumac etc.

Cine sunt oamenii din spatele La Un Pai și cum au ajuns la acest tip de afacere? „Andra și Cătălin, un cuplu. Cătălin - membru Șatra B.E.N.Z., Andra - blogger/ trainer culinar vegan, fost bucătar raw vegan. Am ajuns la acest bussines printr-o asociere de afaceri în vederea obținerii unor fonduri Start Up pentru deschiderea unui laborator de catering vegan. Fondurile nu mai veneau, iar asociatul nostru ne-a convins să facem un food truck cu banii disponibili. Trebuia și să se ocupe de el, deoarece avea experiență în domeniu. Doar că… nu ne-am mai înțeles deloc când am început să lucrăm la branding-ul lui, iar drumurile noastre s-au separat definitiv. Branding-ul și rețetarul au fost munca de echipă a cuplului, cartofii dansatori iubitori au fost chiar desenați de copilul nostru. Am vrut ceva vesel, colorat, amuzant, delicios și deosebit, chiar dacă este vorba de cartofi prăjiți.”

Bucureștenii i-au primit cu brațele deschise și cu poftă de cartofi prăjiți. „Bucureștenii au fost destul de receptivi. Câștigăm din ce în ce mai mulți fani, cu fiecare eveniment. Organizatorii de evenimente nu sunt foarte receptivi, însă... Încă suntem respinși, datorită profilului nostru. Scuza ar fi că toate van-urile cu burgeri vând și cartofi prăjiți. Sau poate că nu avem încă suficientă vechime. Mai există și un alt van mai vechi, tot cu profilul nostru.”

Despre motivul pentru care street food-ul a devenit atât de popular în ultima vreme, cei de la La Un Pai povestesc: „Street food-ul este atât de iubit din cauza conexiunii între omul care prepară mâncarea și client. Este ceva face to face, o energie directă și specială pe care la un restaurant nu o poți avea! De asemenea, atmosfera de la festivalurile de street food este pozitivă și foarte atractivă! Mâncarea înseamnă conexiune, energie, dragoste, aduce oamenii împreună, aduce bucurie și celui care o prepară și celui care o servește! Cât de mult o să se mențină în anii următori, depinde sincer de organizatorii de evenimente, de cum o să gestioneze relația comercială cu van-urile, selecția lor, taxele și comisioanele percepute, facilitățile și distracțiile oferite consumatorilor etc.”

Evenimentul de street food pe care cei de la La Un Pai l-au apreciat cel mai mult a fost VeG Fest: „VeG Fest-ul, care se aproprie de sfârșit în timp ce îți răspundem la întrebări, ne-a depășit toate așteptările. Am fost sceptici privind participarea, a trebuit să ne prezentăm cu un rețetar nou, vegan, și aveam mari emoții. Am fost primiți atât de bine, am primit atât de multe aprecieri, iar energia oamenilor prezenți acolo, de la organizatori (Asociația Veganilor din România), la vendori colegi și clienți a fost la superlativ!”

Despre cele mai mari provocări din domeniu, ne dezvăluie: „Logistica ce implică multă muncă fizică grea, intrarea la evenimente și lipsa de personal responsabil sunt provocări constante.”

Am fost curioși să aflăm și de ce sunt atât de multe food van-uri în România, dar nu le vedem pe străzile orașului, acolo unde le-ar fi în mod normal locul, ci doar la festivaluri de profil. „Noi, personal, am încercat să găsim un loc stabil, am făcut un proiect pentru Primărie, dar nu am primit nici un răspuns.”

Despre planurile de viitor, cei de la La Un Pai ce spun că planul lor e să „go with the flow”: „La fiecare eveniment apar atât de multe motive să continui și tot atâtea să renunți, să faci cumva să fie mai ușor. Realistic, este foarte greu să îți faci planuri, când depinzi de atât de multe circumstanțe în acest domeniu. Inclusiv condițiile meteo pot face un eveniment reușit sau nu!”

Articol de Gruia Dragomir, Redactor Zile şi Nopţi Bucureşti