POVEŞTI DIN BUCUREŞTI | Bucharest Craft Beer Festival: Sărbătoarea berarilor artizanali

Începând cu 2016, Bucureștiul s-a îmbogățit cu un festival care, an de an, strânge în București spuma berarilor artizanali din România. Totul a început din încrederea organizatorilor în pasiune și inovație, dar și ca o manifestare a respectului pe care-l poartă producătorilor artizanali. Așa se face că Bucharest Craft Beer Festival a fost unul dintre acele evenimente care au ajutat cu siguranță la dezvoltarea pieței de craft beer din România, fiind nu doar un eveniment, ci prima platformă care le-a permis berarilor să își scoată în lume produsele și să-și întâlnească fanii. Ediția din 2019 are loc în weekendul 30 august - 1 septembrie. 

 

Despre cum a apărut ideea primului festival dedicat berii artizanale, Dragoș Gurăroșie (co-founder) povestește: „A fost dragoste la prima înghițitură! Eram la început de 2016, cred că prin primăvară, și am gustat dintr-o bere artizanală. Atunci am zis, uimit de gustul total diferit față de ce se găsea la ora aceea pe piață, că trebuie să fac ceva pentru acest produs. Și am făcut. Ideea primului festival de bere craft din Romania s-a conturat în 5 secunde și s-a maturizat în vreo 4 luni. Cam cât stă o bere bună la fermentat.”

În ceea ce privește așteptări avute la prima ediție vs. așteptările de la ediția care urmează în 2019, Dragoș mărturisește că piața de bere craft este foarte tânăra, prin urmare așteptările lor de acum sunt destul de apropiate de cele de la prima ediție. „Evident, lucrurile s-au mai schimbat, am trecut de la revoluție la evoluție, oamenii au început să înțeleagă care-i treaba cu berea craft, dar fără o campanie de educare și de comunicare coerentă, piața de bere artizanală n-o să se dezvolte. Noi, ca organizatori ai principalului eveniment dedicat acestui produs, încercăm să facem tot ce ne stă în putință, dar cu o floare nu se face primăvară.” 

 

Cei care se întreabă prin ce e diferit un festival de bere artizanală față de clasicele festivaluri ale berii, au la dispoziție următorul răspuns: „Un festival este o sărbătoare, iar un produs atât de bun merită oricând un festival dedicat lui. Principala diferență este dată de gust, de calitatea produsului și abia apoi vin restul de ingrediente.” 

Ce ar trebuie să știe cineva care vine la Bucharest Craft Beer Festival pentru prima oară?

„În primul rând să fie pregătit să descopere beri noi, arome noi și să fie deschis la experimente. Cei care beau bere artizanală, în funcție de momentul în care au început să se apropie de acest produs, se împart în trei categorii: cei care prefera o bere apropiată de un lager clasic, cei care s-au îndrăgostit de IPA și o consideră „definiția” berii craft ca aromă și mai sunt cei care experimentează și sunt deschiși pentru tot ce apare pe piață. Vom avea pentru fiecare dintre ei câte ceva. La intrare, toți cei care ne vor trece pragul, vor primi un pahar reutilizabil, iar în incinta festivalului vor fi zone de spălat aceste pahare. În momentul de față, în România, avem aproape 60 de producători de bere craft. La festival vor fi prezenți cei mai buni. Pe lângă bere craft, vizitatorii vor putea gusta cidru precum și o serie de alte băuturi craft. În rest, mâncarea o să fie absolut delicioasă, iar muzica grozavă! Anul acesta am vrea să mărim programul, dar și perioada de desfășurare a evenimentului. Ne-ar plăcea să ne iasă, iar în loc de 3 zile, să avem o săptămână dedicată berii craft, săptămână în care să se întâmple discuții și degustări, expoziții, lansări de etichete noi și multă voie bună.”

Despre viitorul berii artizanale românești, direct de la sursă: „Piața berii craft o să crească și cred că în 2020 o să ajungem la 80-90 producători, asta dacă nu cumva o să batem sută. Cred că se vor înmulți colaborările dintre berarii consacrați și home breweri și mai cred că e foarte posibil ca în maxim doi ani, un producător industrial să cumpere unul dintre producătorii artizanali.”

Dacă Bucharest Craft Beer Festival ar fi o bere artizanală, Dragoș Gurăroșie ar descrie-o astfel: „Anul trecut, și se va întâmpla și la ediția de anul acesta, am avut berea festivalului. Această bere, pentru că evenimentul nostru își propune să crească consumul de bere craft și să popularizeze acest produs, a fost una între cele doua lumi. Adică o bere care să fie plăcută și de cei care abia au descoperit berea artizanală, dar și cu acele caracteristici plăcute de veteranii genului, un pale ale ușor hoppy și gata să-ți deschidă papilele pentru lumea berilor craft românești.”

Articol de Gruia Dragomir, Redactor Zile şi Nopţi Bucureşti
Foto credit: Ioana Epure / Uncle Jeb Studio