Concert extraordinar SoNoRo Conac în Sinagoga Neologă din Oradea

 

Turneul SoNoRo Conac “À la française” își continuă călătoria muzicală prin țară și ajunge la Sinagoga Neologă din Oradea, pe 7 iulie, ora 19.00.

Fiecare dintre locurile alese pentru a găzdui concerte de muzică de cameră SoNoRo Conac se remarcă prin valoarea arhitecturală deosebită pe care o au, iar cea de-a treia cea mai mare sinagogă din Europa nu putea lipsi din acest periplu. Acest important lăcaș de cult evreiesc a fost ridicat în 1877 – 1877, de către evreii reformişti din Oradea ca urmare a separării acestora de comunitatea evreiască ortodoxă. Clădirea eclectică cu influențe orientale maure și dominată de o cupolă centrală uriașă, a fost gândită de Busch Dávid, arhitect şef al oraşului Oradea şi membru al comunităţii evreieşti. Este o clădire cu plan pătrat, cu aspect de Renaștere Italiană, iar fresca din interior îi aparține pictorului Mór Horovit din Kosice. Dantelăria geometrică a fost realizată modular, prin șabloane, iar motivul principal pictat este Steaua lui David. Clădirea impresionează prin vastitatea spațiului interior, lumina ce intră prin cele 16 ferestre dantelate, albastrul bolții cupolei și stâlpii argintii din fontă li balustrada de fier cu motive vegetale.

În prezent, sinagoga de pe malul Crișului Repede poate găzdui până la 1000 de persoane, funcționează ca spațiu destinat artei și poate fi vizitată în regim de muzeu.

Accesul la concertul SoNoRo Conac este gratuit și se face pe bază de invitație sau rezervare, în

limita locurilor disponibile, la: rezervari@sonoro.ro sau 0741.190.470.

Turneul SoNoRo Conac “À la française” face parte din Sezonul România-Franța 2019, ocazie cu care oradenii, și nu numai, sunt invitați să cunoască și să asculte lucrările unor mari compozitori francezi - Jean Cras, Gabriel Fauré, Marin Marais - în interpretarea unor renumiți muzicieni: Răzvan Popovici, violă, Benedict Klöckner, violoncel, Miruna Nagy, harpă.

 

 

În cel de-al șaptelea an SoNoRo Conac, celebrăm atât influența franceză asupra culturii noastre prin artă și arhitectură, cât și aportul țării noastre adus culturii franceze prin intelectualii și artiștii de origine română. Sezonul România-Franța 2019, în care este inclusă ediția SoNoRo Conac “À la française” ne oferă prilejul să facem cunoștintă publicului român cu artiști francezi remarcabili și să punem lumina pe compozitori francezi de marcă ai muzicii clasice. Vă invităm să faceți alături de noi o incursiune memorabilă, să vă cufundați pe îndelete de povestea fiecărui palat, castel, biserici fortificate și case boierești, să ascultați poate cea mai bună muzică compusă vreodată și, astfel, să vedem împreună, partea armonioasă a împletirii culturii franceze cu cea românească.” declară muzicianul Răzvan Popovici, inițiatorul turneului SoNoRo Conac și al Festivalului SoNoRo.

 

Încă de la început, cele două comisariate, român și francez, au considerat că succesul programării Sezonului România-Franța depinde de realizarea unor parteneriate cu acele instituții care sunt deja reprezentative în cele două țări, la nivel de excelență, pentru domeniul lor. Ne-am adresat unor festivaluri, unor instituții recunoscute la nivel național sau local care aveau ambiția și istoricul de a programa artiști români în Franța sau artiști francezi în România. SoNoRo este unul dintre cele mai importante evenimente independente care reușește să aducă public tânăr și să aibă succes la nivel național. În acest an, Sonoro Conac este dedicat culturii franceze, iar concertele propuse de organizatori sunt dovada că împreună putem uita de clișee, așa cum ne îndeamnă sloganul Sezonului,” a declarat Andrei Țărnea, comisar general al Sezonului România-Franța 2019.

 

Programul complet al concertelor SoNoRo Conac din luna iulie este următorul:

 

7 iulie - Sinagoga Neologă din Oradea, jud. Bihor

8 iulie - Biblioteca Astra din Sibiu, jud. Sibiu

9 iulie - Castelul Bran, jud. Brașov

10 iulie - Biserica Cisterciana de la Cârța, jud. Sibiu

11 iulie - Vila Florica de la Ștefănești, jud. Argeș

30 iulie – Conacul Petre P. Carp, Tibanesti, jud Iași

 

Mai multe detalii despre SoNoRo Conac și programul complet sunt disponibile pe: www.conac.sonoro.ro

 

SoNoRo Conac este un proiect inițiat de Asociația Sonoro, cu sprijinul partenerului principal BRD –

Groupe Société Générale, cu scopul de a intermedia contexte favorabile salvării unor monumente

importante din patrimoniul românesc.

 

***

Despre SoNoRo Conac

În 2013, Asociația Sonoro a pus bazele unui nou proiect - SoNoRo Conac- ce își propune, prin

asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect,

atenție și sprijinire a patrimoniului și a resurselor culturale extraordinare ale României.

SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spațiul originar, de natură intimă,

propice dialogului cultural și ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect își

propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce privește multitudinea clădirilor de patrimoniu

reabilitate - clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul

cultural.

 

SoNoNo Conac este un proiect inițiat de Asociația Sonoro, cu sprijinul partenerului principal BRD –

Groupe Société Générale și al Ordinului Arhitecților din România.

 

Sponsor principal: BRD – Groupe Société Générale

Mașina oficială oferită de: BMW România

Parteneri: Avincis, Illy, Media Image, The Pines

Parteneri instituționali: Ordinul Arhitecților, Institutul Național al Patrimoniului, Asociația ARCHÉ

Parteneri media: RFI România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Marie Claire, Forbes, Capital, Evenimentul Zilei, Igloo, Zeppelin, Arhitectura, Ziarul Metropolis, The Institute, Life.ro, Festivalier.ro, Feeder.ro, Litero-Mania.ro, Designist.ro, Promenada-culturala.ro, ProfilCultural.ro.