POVEŞTI DIN BUCUREŞTI | Parcul Natural Văcărești - „Delta dintre blocuri”, un plămân al orașului

În București există un loc cu adevărat deosebit, unic în toată România: Parcul Natural Văcărești. Acesta reprezintă prima arie protejată urbană a țării, cel mai mare spațiu verde al capitalei. Timp de 22 de ani, în Văcărești s-a format un ecosistem acvatic cu întinderi de mlaştini, ochiuri de apă, stufăriș, crânguri de sălcii etc. Delta Văcărești este un excelent exemplu de cum poate natura să-și recâștige drepturile, fără niciun fel de ajutor din partea omului, chiar în mijlocul celei mai mari aglomerări urbane a țării. În prezent, Parcul Natural Văcărești este administrat de Asociația Parcul Natural Văcărești, iar Gabriela Poiană (ranger în PNV) ne-a răspuns la câteva întrebări.

Cine sunt oamenii care s-au luptat cel mai mult și cărora le datorăm faptul ca avem acum primul parc natural urban din România? „Membrilor fondatori ai ONG-ului, inițiatorii proiectului „Parcul Natural Văcărești”: Cristi Lascu, Florin Stoican, Helmut Ignat și Dan Bărbulescu.”

Bucureștenii au reacționat pozitiv la transformarea acestui spațiu deosebit în Parc Natural și nu într-un al proiect rezidențial, de exemplu. „Fiind singurul parc natural urban din România, Văcăreștiul este o mândrie națională. Reacțiile oamenilor au fost pe măsură, iar asta reiese din toată atenția pe care PNV a primit-o din partea oamenilor și a presei, și o primește continuare, Văcăreștiul este o senzație și o destinație inedită atât pentru comunitatea locală, cât și pentru turiștii străini. Un lucru deosebit pe care declararea primului parc natural urban l-a adus, considerând mai ales istoricul zonei, a fost boost-ul de entuziasm și curaj în rândul oamenilor. Văcăreștiul este o dovadă a faptului că se poate și că în România se întâmplă o grămadă de lucruri frumoase.”

De ce e important că acest spațiu a rămas unul al naturii sălbatice și nu a fost transformat într-un alt gen de parc, într-un fel de Herăstrău, să zicem? Răspunsul este unul simplu: „Văcăreștiul oferă ceea ce un parc urban nu are cum să o facă, prin natura lui.” ” Un parc urban n-are cum să ofere diversitatea de floră și faună ce se regăsește acum în Delta Văcărești. „El este valoros din mai multe puncte de vedere. În primul rând educativ. Putem să vedem, la 3 stații cu autobuzul distanță de centru, natura sălbatică. Poți să întâlnești aici o mulțime de specii de păsări, reptile, amfibieni și mamifere, care dacă Văcăreștiul nu ar fi existat, nu ar fi avut ce căuta în București. În afară de asta, vorbim despre habitatul a peste 600 de specii de animale și plante, multe dintre ele protejate la nivel European. Iar de aer curat, nici nu mai vorbim. Văcăreștiul este un plămân al capitalei. 184 ha de spațiu verde și luciu de apă, care oferă aproximativ 1mp fiecărui bucureștean. Vă dați seama?”

De asemenea, Parcul Natural Văcărești influențează viața întregului București. „Aici mii de adulți și copii, anual, învață că broasca nu dă râie și țin un șarpe în mână pentru prima oară. Este fantastică relația care se creează atunci între om și animal, și mai ales faptul că, în momentul acela, natura mai câștigă un prieten, un apărător. Este poate cel mai eficient instrument de apropiere a omului de natură. Miile de copii care ne trec prin mână se îndrăgostesc aici de natură și dezvoltă pasiuni care le pot dicta cariera.” 

Despre cele cele mai mari provocări cu care se confruntă în activitatea lor, ni se răspunde că acestea țin de schimbările climatice. „Acestea se observă în Văcărești de la an la an și modifică echilibrul ecologic al parcului.”

Ce pot învăța bucureștenii care vin să viziteze Parcul Natural Văcărești? „Punem la dispoziția oamenilor experiența biologilor și ecologilor noștri. Discutăm despre biodiversitate și importanța fiecărei specii în lanțul trofic, despre slăbiciuni ale speciilor și problemele cu care natura se confruntă, dar și lucruri concrete pe care fiecare dintre noi le poate face pentru a proteja natura.” 

Despre activitățile care se pot face în Parcul Natural Văcărești: „Birdwatching, fotografie de natură, tururi ghidate împreună cu rangerii, plimbări cu bicicleta pe traseele amenajate, alergare și voluntariat alături de Rangerii Urbani, care presupune inclusiv acțiuni de management.”  

În ceea ce privește viitorul pentru „Delta dintre blocuri”: „Viitorul Văcăreștiului arată foarte bine! În câțiva ani, va deveni un adevărat sanctuar al educației pentru mediu, sport și recreere sănătoasă.

Articol de Gruia Dragomir, Redactor Zile şi Nopţi Bucureşti
Foto credit: Helmut Ignat