Festivalul DICHIS’N’BLUES 2019. A cincea ediție.

[ Apus de august la Tulcea ]

Dichis’n’Blues nu e doar un festival de blues. E o oază de bine, e o deltă de bine. O poveste încântătoare cu oameni și blues. Dincolo de lineup (sunt trupe mari!, că tot veni vorba), e mai important de știut ce este experiența plurisenzorială dichis’n’Blues de la Tulcea. Întotdeauna, la final de vară, în ultimul weekend din august, drumurile iubitorilor de muzică mare se preling ușor-ușor, dar vioi, spre Gurile Dunării. Tocmai până la Tulcea... e blues autentic, e gastrodiversitate, e Delta Dunării, ca sa nu mai vorbim de vinul bun, berea artizanală, vremea prietenoasă și feluritele jocuri și distracții pentru copiii mici și ceva mai mari.

Mai întâi, despre muzică: 30 și 31 august, la Tulcea vor fi zile pline de blues, fusion, swing, modern metal si rock... Blues vechi și Blues de azi pentru mințile și sufletele deschise. Prima seară este electrică și electrizantă. Danezii de la The BLUES OVERDRIVE  (care au pus mâna de două ori pe  European Blues Awards Album of the Year – 2015 si 2018) + valorosul proiect românesc EQUILATERAL GUITAR UNION cu Nicu Patoi, Florin Giuglea și Cezar Popescu capete de afiș. 11 muzicieni pe scenă. Trei proiecte individuale reunite și așteptata Grand Finale.

Pe 31 august, Dichis’n’Blues propune o seară ‚New Orleans’. Spaniolii de la O SISTER! (o splendidă formulă de sextet), specialiști în swing-ul de la începutul secolului trecut. Au fost greu de adus, dar suntem încântați că putem avea o astfel experiență muzicală live unică în România. O revelație garantată pentru majoritatea spectatorilor! Finalul îi aparține excepționalului chitarist KENNY NEAL, multiplu nominalizat Grammy, de 4 ori câștigător Blues Music Award, din 2011 inclus în Louisiana Music Hall of Fame. O legendă vie a bluesului american, niciodată în România până acum.

Revenim la experiența dichis’n’Blues. E mai mult decât muzici bune. E cozy. Îi prietenos. Și e fecund. E afect de la prima privire. E atmosferă intimă, sunt povești de și pentru oameni de toate vârstele. Ateliere muzicale pentru pici, tabără de pictură la Luncavița, chiar și concert de blues pentru mica comunitate de vietnamezi veniți la muncă în Tulcea, capătul Lumii, România. Avem FILE DE FESTIVAL – ziarul festivalului, făcut în timp real: două zile, două ediții. Transmitem print în timp real. Cele mai bune condeie, prezentări și relatări la cald. Avem Blind date cu dichis – luăm cu noi o carte sau un CD, le invelim în hârtie albă și odată ajunși acolo, le dăruim unor necunoscuți. Mișto!

Musafirii festivalului vor avea parte de ghidaj în Tulcea. Cei mai tineri voluntari – Asociația Gifted Center -  vă vor plimba prin oraș, vă vor arăta ce e de văzut în micul, dar prietenosul  nostru loc de la capătul lumii și vă vor explica de ce e bine că ați vazut Monumentul, Satul Pescăresc, Acvariul sau cartierul lipovenesc. Cu cunoștințele lor de copii buni și deștepti. Vă vor duce la bărcile lui Patzaichin, pentru că în aceleași zile Ivan face la Tulcea festivalul Rowmania și promovează bunul gust, asemenea celor care dichisesc ambientul prin blues. Să fie într-un ceas bun.

O ediție aniversară, după cum se vede din afiș, dedicată în acest an lui Keith Richards. Pe scurt, dacă te lași dus de blues, ajungi la Tulcea. La final de vară, în Delta Dunării.  Punctul de întâlnire cu Blues-ul este în fiecare seară Casa Avramide din centrul urbei, începând cu orele 19:00, după care session-urile continuă pe faleza Dunării, pe scena de la Liman. Abonamentele s-au pus în vânzare de pe 15 iulie pe iabilet.ro si pe deltablues.ro. In Blues We Trust!