“BaRockIN’ Transylvania” ajunge pe 20 iulie la Cluj!

Este vorba de cel mai nou proiect al renumitului ansamblu Musica Ricercata, realizat în parteneriat cu Orchestra de Tineret a Uniunii Europene, sub conducerea artistică a dirijorului Gabriel Bebeșelea,

“BaRockIN’ Transylvania” aduce pe scena Clujului, după trei secole de ”liniște și uitare”, lucrări muzicale compuse în Transilvania, ale căror manuscrise au fost descoperite recent în arhivele din Sibiu. Adevărate capodopere care demonstrează sincronismul dintre cultura sibiană și cea vest-europeană și care vor fi cântate pe instrumente de epocă.

Lucrarea principală este “Die Fürstengrille” (“Capriciile unui prinț”), o operă compusă la Sibiu în 1797 de către Anton Hubatschek (1763-1813), cel care a realizat premiera transilvăneană (la Sibiu și Brașov) a operei “Flautul fermecat” de Wolfgang Amadeus Mozart, la foarte scurt timp după premiera vieneză. Această operă are o valoare inestimabilă pentru că este, de fapt, una din primele opere compuse pe actualul teritoriu al României.

INTRAREA ESTE LIBERĂ!

Proiect finanțat prin Administrația Fondului Cultural Național.

Ansamblul Musica Ricercata s-a născut în anul 2017, când un grup de muzicieni din întreaga țară au decis să ofere o nouă abordare, nu numai în ceea ce privește repertoriul, ci și interpretarea muzicii. Între timp, Musica Ricercata și-a extins orizonturile, având în componență muzicieni din întreaga Europă și oferind un șir unic de programe creative, mereu încurajând spre schimbare și pledând pentru diversitate, explorare și excelență.

De la înființare, Gabriel Bebeșelea a asigurat conducerea artistică și tehnică a ansamblului, adunând cei mai valoroși instrumentiști și creând programe muzicale diverse și captivante, care se întind de la epoca barocă, la cea clasică și modernă.

Musica Ricercata explorează diferite lumi sonore, folosind instrumente de epocă - flaute din lemn, oboaie baroce, corzi de maț, teorbe - precum și instrumente moderne, în funcție de program, și interpretând fiecare repertoriu în modul potrivit.

Ansamblul a concertat pe importante scene (Ateneul Român București, Palatul Artelor Budapesta etc), fiind recepționat cu entuziasm atât de public, cât și de criticii de specialitate.

Program:

Rodica Vică – soprană
Gabriel Bebeșelea – dirijor
Ansamblul Musica Ricercata

1. Georg Philipp Telemann – Concert pentru vioară în la minor, TWV 51:A2 / Ouverture (Emma und Eginhard), TWV 21:25*
Allegro – Andante – Presto
Vioară Solo: Dan-Iulian Druțac
2. Johann Sartorius Fiul – Gerechter Gott* Rodica Vica
3. Georg Philipp Telemann – Völker-Ouverture “Les Nations” în Si bemol Major, TWV 55:B5*
Ouverture – Menuet 1/Menuet 2 – Les Turcs – Les Suisses – Les Moscovites – Les Portugais – Les Boiteux – Les Coureurs
4. Georg Philipp Telemann – Meine Tränen werden Wellen, meine Seufzer ein Orkan’ (Emma und Eginhard), TWV 21:25* Rodica Vica
5. Michael Haydn – Sinfonia in G Major “Applausus”, Perger 8*
6. Carl Philipp Emanuel Bach - Ist dieses Abrams Gott? / Will er, dass sein Volk verderbe? (Die Israeliten in die Wüste), H.775*
Rodica Vica
7. Carl Philipp Emanuel Bach – Sinfonia în mi minor, WQ.177*
Allegro assai – Andante moderato – Allegro
8. Anton Hubatschek – „Trauter schön am frühen Morgen“ (Die Fürstengrille)*Rodica Vica
9. W.A.Mozart - Adagio și fugă, KV.546*
10. W.A.Mozart – „So quanto a te dispiace“ (Mitridate, re di Ponto), KV.87*
Rodica Vica