#hailațară #Alțâna #2 #județulSibiu

Vă povesteam că la Alțâna se găsește Muzeul Interetnic al Văii Hârtibaciului, colecția personală a fraților Vaida, ce care au adunat timp de peste 12 ani peste 1000 de obiecte de artă populară, de la mobilier pictat, la porturi populare și obiecte de uz casnic din 25 de localități de pe Valea Hârtibaciului. Acestea aparțin comunităților care locuiesc în zonă (românești, săsești, ungurești și rome) și sunt organizate în jurul acestei teme etnice.

Casa din Alțâna în care a fost expusă colecția este de fapt mai mult decât un muzeu, este un loc al activităților educaționale, al meșteșugurilor și al culturii. Este un atelier de restaurare și cercetare, un loc care inspiră, de unde nu pleci fără să te îmbogățești spiritual. Tocmai pentru că și asta a fost ideea inițiatorilor, să prezinte istoria zonei din perspectiva comunităților conlocuitoare, să arate unitatea prin diversitate a acestora prin prezentarea obiectelor sub un singur acoperiș.

Fiecare lucru își are propria poveste, începând de la casa restaurată cu migală de Asociația Monumentum, (coordonată tot de Eugen și Ștefan Vaida), trecând prin obiectele din ceramică, mobilier, obiecte textile, până la ultima țiglă și detaliu arhitectural. Iar poveștile nu sunt spuse oricum, ci exact așa pentru a fi ascultate, pentru că nu se poate să nu ascuți urechile când Ștefan începe să dezvăluie într-un stil foarte autentic istorii și mai autentice presărate cu legende și, uneori, cu cântec.

Mijlocul de transport se lasă pe strada principală, și aventura începe de la căutarea muzeului cu îndrumarea localnicilor. Nu strică însă o programare în prealabil: 0742236 557.

#sibiutoursim