Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 19/07/2019
Arhiva Zile si Nopti

Omul cu discurile | BEATLES – “LOVE”

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Omul cu discurile | BEATLES – “LOVE” Share Omul cu discurile | BEATLES – “LOVE”


Discografia Beatles, mai exact faima Fab Four n-ar fi ajuns la cotele știute fără contribuția lui George Martin, un muzician educat la înaltele școli de muzică engleze, cu o desăvârșită artă a orchestrației și armoniei, cel care a șlefuit diamantele scoase din inspirația unor tineri aspiranți la titlul de cea mai importantă formație a tuturor timpurilor.

Fără el, The Beatles ar fi cântat skiffle în cluburi, cu mult mai puține șanse de succes mondial. Influența lor pare nelimitată iar moștenirea se simte în zilele noastre pe cele mai mari producții de scenă și la multe din trupele noi. Sună puțin ciudat să vorbim despre un nou album Beatles după 1970, dar iată că George Martin, împreună cu fiul său Giles, ne oferă o nouă evocare a muzicii lor. Format pe un concept inedit, “Love” este un remix al înregistrărilor cunoscute, folosite într-o manieră inventivă, fără ritmuri sau sunete specifice noii arte a îmbinărilor cu rost muzical.

Nimic nou, aparent, dar felul cum este alcătuit acest album anunță un eveniment mult mai important decât o simplă compilație. Materialele originale, în diferite variante, sunt aduse la forma unor piese reasamblate. Această tehnică de “mash-up” a mai fost folosită, combinându-se de obicei piese de pe albume diferite. “Love” tratează repertoriul unei singure formații. Acest tip de tratament nu se datorează unui album făcut numai de dragul artei ci și unui grandios spectacol produs de Cirque Du Soleil.

Iar toate înregistrările trebuiau masterizate după cele mai noi standarde, ceea ce a dus la ideea unei redimensionări fără precedent.  “Because” conține doar partea vocală, “Eleanor Rigby” sună mai ambiental, “Strawberry Fields Forever” este îmbogățită cu “Penny Lane” iar multe efecte speciale bântuie întregul album fără a compromite originalul.

Toate piesele pot fi ușor recunoscute, iar tratamentele sunt aplicate cu bun gust. Noua formă surprinde plăcut și dă impresia unei producții concepute în plină epocă psihedelică. O extravaganță sonoră, colorată și antrenantă, care nu compromite o audiție Beatles veritabilă.     

Berti Barbera

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută