Jurnal de bucureștean: unteatru aniversar

Se cheamă unteatru și nu-mi vine să cred că a ajuns la nouă ani de splendidă existență - îi va celebra joi, 25 iulie, adică în plin festival Zilele unteatru (24-28 iulie).

unteatru înseamnă, în primul rând, Andrei și Andreea Grosu, fondatori, care iată ce zic la aniversară: „Nouă ani. Cei mai frumoși din viața noastră, nouă ani cât o viața. Viața unteatru. În fiecare an îți urăm, de ziua ta, să fii la fel de fermecător, din ce în ce mai bun, din ce în ce mai plin și din ce în ce mai strălucitor. Anul asta îți mai urăm să reziști. Să rezistăm, toți alături de tine, să ne bucurăm de tot ce se întâmplă în inima ta. La mulți ani, unteatrule! Ești aproape mare, dar încă mic. Ai tăi”.

Ok, acum hai să-ți zic, unteatrule, cam ce însemni pentru mine. La matale am văzut „Poezia visului”, spectacolul pus în scenă de marea doamnă a coregrafiei și a dansului românesc, Miriam Răducanu, care îi oferă posibilitatea tânărului actor Lari Giorgescu de a interpreta un rol cât o carieră. Deopotrivă, performance-ul unic de la Unteatru restituie publicului crâmpeie din fabulosul univers poetic al lui Emil Botta, un creator pe nedrept cunoscut doar ca actor marcant al scenei românești. Am venit agale spre sala de teatru ascuns într-un imobil al Bucureștiului de odinioară, pășind cu sfială spre întâlnirea cu piesa venerabilei Miriam Răducanu. N-am apucat să o văd dansând, însă privilegiul de a-l fi cunoscut pe Gigi Căciuleanu, alt artist de geniu, m-a făcut să-i caut înregistrările lui Miriam și să o urmăresc cu nesaț. Bun, dar cum e spectacolul, veți întreba? Cândva, Emil Botta v-ar fi răspuns: „Nu mă întrebaţi, vă rog, despre ceea ce consider a fi o taină, ceea ce nu pot nici eu descifra”. Ce pot să vă spun, tot cu vorbele poetului, este „Oh, ce ştiţi voi?/ eu am văzut/ Năzdrăvancele,/ Pădurencele…”. Recitate de un actor în ițari și cămeșoaie, ce nu ezită să cânte la drâmbă și să facă să sune toaca, într-un ceas ce trece nemilos de repede sub privirile luminoase ale nonagenarei Miriam Răducanu și ale unui public vrăjit.

Ca să revin la ediția aniversară, am zis să vă momesc cu crâmpeie din program.

Așadar, miercuri, 24 iulie, aveți așa: 19:00 Premieră - Cataclisma - concept, coregrafie, ilustrație muzicala și interpretare Andrea Gavriliu/ Sala mare. 21:00 Avanpremieră surpriză 1/ regia Andreea Vulpe/ bar.
Iar joi, 25 iulie, 19:00 Avanpremieră surpriză 2/ regia Ion Mircioagă/ Sala mare. 21:00 Avanpremieră surpriză 3/ regia Elena Morar/ bar. Restul programului îl găsiți pe site-ul lor, e îmbietor, e cum trebuie.

Adaug, din prezentarea organizatorilor, câteva mențiuni pentru cei care n-au ajuns încă la teatrul independent de pe Sfinții Apostoli 44: „Teatrul unteatru a respirat pentru prima oară pe 25 iulie 2010, născându-se din entuziasmul regizorilor Andrei și Andreea Grosu. Unteatru promovează o generație de artişti, regizori, actori, muzicieni, coregrafi și artişti plastici. unteatru asigură un spaţiu de repetiţii şi producţii independente care merită expunere.”

Articol de Horia Ghibuţiu
credit foto: facebook.com/unteatru