PERFORMING ARTS | Festival JAZZ MANOUCHE Bucharest

În serile de 19 şi 20 iulie, începând cu ora 20:30, Amfiteatrul TNB găzduieşte prima ediţie a festivalului dedicat jazz-ului ‚Manouche’ (Gypsy Jazz), stil muzical care şi-a definit identitatea aparte în Parisul anilor 1930 datorită chitaristului rom Jean ‚Django’ Reinhardt (vorbitor al dialectului Sinti Manouche, specific populaţiei romani din Europa Centrală) şi asocierii sale creative cu violonistul de jazz Stéphane Grappelli în legendarul Quintette du Hot Club de France, din care mai făceau parte basistul Louis Vola şi chitariştii Roger Chaput şi Joseph Reinhardt, fratele lui Django.

Acest intro era necesar pentru că ideea festivalului îi aparţine excepţionalului acordeonist român Emy Drăgoi, muzician respectat în Hexagon unde este supranumit „Regele jazzului la acordeon”, care, încă din anii în care studia la Academia de Jazz Bill Evans din Paris a făcut cunoştinţă cu acest stil deosebit de efervescent, astfel încât evenimentul de pe acoperişul Naţionalului reprezintă un omagiu declarat adus marilor muzicieni de jazz manouche Django Reinhardt şi Stéphane Grappelli, mai ales că românul a cântat în dese ocazii cu David, fiul lui Django. Alături de Emy Drăgoi și Jazz Hot Club România, în festival, va urca pe scenă Cristophe Lartilleaux, muzicianul care a dublat interpretarea la chitară pe OST-ul filmului “Django” din 2017 al lui Etienne Comar, şi totodată fondator al grupului francez Latcho Drom.

Un alt invitat special este Samy Daussat, cunoscut chitarist în lumea jazzului Gypsy, care, timp de 30 de  ani, a cântat alături de cele mai sonore nume din muzica jazz manouche. Jazz Hot Club Junior (proiect din care fac parte violonistele Alessia și Bianca Drăgoi, acompaniate de Deborah Lartilleaux) va performa în premieră în cadrul festivalului din al cărui program mai trebuie evidenţiate trei recitaluri româneşti mai mult decât interesante şi atractive.

Primul îl are ca protagonist pe chitaristul gypsy Manase Pandele, stabilit în Spania, unde și-a perfecționat cariera în domeniul muzicii Swing Gitano concertând alături de monștri sacri ai muzicii jazz-ului Flamenco şi Gypsy, al doilea pe chitaristul Alex Man, mare iubitor de jazz manouche, care o va avea alături pe solista Gabriela Costea pentru un show de jazz îmbibat cu sonorităţi braziliene de Bossa nova, şi, nu în ultimul rând, pe tânăra actriţă a TNB Aylin Cadîr, al cărei album “Cloud” promite o experienţă live bazată pe o combinaţie personală revigorantă de Jazz mainstream şi Retro-Pop.

Festivalul Jazz Manouche Bucharest oferă astfel premisele a două seri minunate de vară în care spectatorii vor fi transportaţi în Parisul interbelic pe ritmurile swing-ului lui Django Reinhardt şi pe jucăuşele escapade sonore ale viorii lui Stéphane Grappelli recreate de acordeonul lui Emy Drăgoi. Şi nu numai...

Festival JAZZ MANOUCHE Bucharest la Amfiteatrul TNB pe 19-20 iulie

Articol de Ioan Big, Publisher Zile şi Nopţi Bucureşti