Omul cu discurile | ROBERT RANDPLPH - “COLORBLIND”

Cei care l-au admirat la ”Crossroads Guitar Festival”, în deschidere la Dave Matthews Band sau în propriile recitaluri, care i-au admirat darul muzical admirabil pe primul album de studio, “Unclassified”, sau pe înregistrarea din concert “Live At The Wetlands” vor avea parte de încă o surpriză odată cu apariția acestui produs.

Robert Randolph este una dintre minunile Americii, fiind considerat unul dintre fenomenele care au modernizat și schimbat concepția despre instrumentul denumit “pedal steel guitar”. “Colorblind” lărgește considerabil paleta stilistică, cel puțin pe înregistrările de studio. Robert Randolph and The Family Band (secția ritmică este alcătuită din verii lui Robert, Danyel la chitară bas, respectiv Marcus la baterie) sunt obişnuiți să se extindă în concerte pe teme din toate genurile, să improvizeze și să se joace cu tot ce poate fi exploatat din muzica americană.

Această bucurie de a cânta și de a decoperi noi zone muzicale se simte acum și pe bandă, albumul trecând prin blues, gospel, soul, funk și rock. Cu un stil de abordare diferit de la o piesă la alta, nebunia de sunete și forme muzicale nu prea te lasă să respiri decât la final. Practic, au adus în studio ceea ce făceau atât de bine în concert, cu un plus de atenție asupra producției. Încă de la prima piesă se instalează un groove ucigător și o explozie de virtuozitate pornite din convingere, talent și determinare, bună dispoziţie și sudoare.

“Deliver Me”, “Diane” sau “Angels” continuă avalanșa de euforie și scot în evidență sunetele fenomenale scoase de instrumentul îmblânzit și personalizat al lui Robert Randolph. Cel puţin în altă parte nu s-a mai auzit o varietate atât de bogată de tonuri pornite dintr-un instrument tradiţional folosit în mare majoritate de muzicienii albi, ce-i drept actualizat și trecut prin multe procesoare. Solo-urile distorsionate și temele dau mai degrabă impresia unei chitare iar nivelul de virtuozitate este uluitor. Produsul păstrează distincte cele două elemente principale: calitatea pieselor și sclipirile instrumentale ale solistului, fără a le lăsa să se atenueze reciproc.

“Colorblind” este genul de album pe care puține formații au maturitatea și inspirația să-l facă într-o carieră, iar The Family Band au reuşit acest lucru la al doilea album. “Colorblind” are de toate şi demonstrează clar că talentul și dedicația nu țin cont de culoarea pielii. Puneţi mâna pe el!

Berti Barbera

credit foto: Sam Erickson.