Câteva motive ca să mergi în Apuseni, la Smida Jazz Festival

 

 

O mulțime de lucruri se ,, înnoiesc’’ bezmetic, dincolo de orice imperativ al funcționalității și parcă simți că trăiești din plin doar atunci când vibrezi cu totul, trup și suflet. Transmiterea acestei stări mai departe  ar fi posibilă într-un pitoresc sat din mijlocul Parcului Național Apuseni.

În deplină armonie cu împrejurimile, Smida Jazz Festival, eveniment internațional open-air dedicat jazz-ului de avangardă, va avea loc, pentru a patra oară, între 15 și 17 august 2019, în satul Smida (Beliș, Cluj)

Cine cântă la Smida Jazz Festival 2019?
Va răsuna muzica avangardistă a nouă grupuri, românești și străine: Nik Bärtsch’s Ronin, James Holden & The Animal Spirits, Mammal Hands, Phronesis, Szun Waves, Leo Betzl Trio, Deus Ex Quartet, Paolo Profeti European Collective și Flatsharks. Pe parcursul celor trei zile vor fi organizate tot felul de activități (lecturi publice cu autori, diverse ateliere, yoga, tururi prin împrejurimi alături de ghizi, plimbări cu barca pe lacul Beliș-Fântânele).

Cât costă biletele?

Abonament (presale) - 199 lei
Bilet pe zi - 80 lei
Abonament Camping - 70 lei

Care ar fi pricipalele motive pentru care cineva ar veni la Smida?
Răzvan Scurtu, inițiatorul festivalului, declarase acum ceva timp : ,,Noi vedem festivalul ca o experiență, ca o vacanță la munte. Este un festival la care vii să te încarci cu energie bună, să te relaxezi. Este în mod categoric o experiență diferită față de alte festivaluri. Plus că, artiștii din line-up sunt chiar foarte buni. Încercăm să avem un mix între artișii cunoscuți și unii poate mai puțin cunoscuți, dar care au o prestație live foarte bună. Nu vedem festivalul ca fiind pentru cunoscători. Ăsta a fost conceptul nostru și asta am vrut să transmitem.’’

De ce doar unora le place jazz-ul?,,Putem spune de la început că răspunsul la această întrebare nu ţine de nicio raţiune muzicală, ci mai degrabă reprezintă extinderea unei alte probleme care ţine de o anumită capacitate, reflectată de aspectul social. Cerinţele intelectuale ar fi principalul motiv pentru care mulţi se feresc de jazz.’’ - Berti Barbera

Cum ajung aici?
Cei aproape 90 de kilometri asfaltați dinspre Cluj-Napoca spre Smida se parcurg cu mașina în aproximativ o oră și jumătate. Traseul cuprinde, pe drumul E60/DN1, următoarele localități: Huedin, Călata, Mărgău, Răchițele, Doda Pilii și Smida.

P.S. Indiferent din ce direcție vii sau de ce traseu îți arată GPS-ul, îți recomandăm cu tărie traseul prin Huedin, pentru că această variantă are drumul cel mai bun.

Anna Antal, redactor Zile și Nopți