Festivalul DICHIS’N’BLUES 2019: Blues la Dunăre și... Blues pe Dunăre

Blues la Dunăre. La Tulcea, la final de vară, se întâmplă patru premiere muzicale în doar două zile (30-31 august):

KENNY NEAL, legendarul bluesman american, de mai multe ori nominalizat la premiile Grammy și de patru ori câștigător al Blues Music Awards, ajunge pentru prima dată în România. Inclus în Louisiana Music Hall of Fame, cu o listă impresionantă de premii și distincții, Kenny Neal, trăitor în Baton Rouge (Louisiana), vine în cealaltă Deltă. A noastră.

O SISTER! Sextetul înființat acum mai bine de 10 ani în Sevilla, va învia la Gurile Dunării sonorități vechi de un secol: dixieland, swing, blues... trei minunate voci, contrabas, percuții și chitară. Zglobiu, fin, dansant, când șugubăț, când grav - un spectacol atent pregătit, nu doar muzical: hainele, frizurile, botinele, vestele, rochiile și pălăriile spun toate, într-un mod fidel și cuceritor, povestea nebuniei muzicale tip New Orleans 1920-30.  

THE BLUES OVERDRIVE din Danemarca, un grup dublu câștigător al European Blues Awards. Presa europeană de specialitate vorbește despre ei în termeni precum “O trupă de clasă mondială din Danemarca” (Blues Magazine), “Very easy to get obsessed with” (BluesNews), “This comes highly recommended” (Blues Matters), “Impresionant din primul până în ultimul minut” (BluesNews).

Pentru prima oară pe scena unui festival,  EQUILATERAL GUITAR UNION, supergrupul creat în jurul a trei foarte importanți chitariști români,  Nicu Patoi, Florin Giuglea și Cezar Popescu. Alături de trupele lor, vor oferi celor prezenți la dichis’n’Blues 2019 un spectacol exploziv, care va alterna blues, rock, fusion, modern metal. Plus... Grand Finale - proiectele reunite, 11 muzicieni pe aceeași scenă într-un show excepțional.

Ar mai fi ceva...

Blues pe Dunăre... BLUESCRUISE. Foarte pe scurt, e așa: o zi întreagă, o întreagă flotă bântuie prin Delta Dunării. Cu muzicienii din festival, invitați, sponsori, presă și alți prieteni. Sculele sunt deja instalate, pianul si tobele sunt pe vapor, sunetul e impecabil. Când au chef (și au, în fiecare an) muzicienii încing un strașnic jam session, care durează cu orele.

2019 marchează o premieră: și acest eveniment se deschide publicului. De patru ani, de când se întâmplă povestea asta, bălteam într-o dilemă: cum să împăcăm capacitatea limitată a vaporului, cu numărul mare de doritori. Trei ani am restrâns numărul celor care participă la doar 80, atât cât poate duce nava de blues Cristina 10. Apoi, am ales un vapor mai mare, de 150 de persoane. Am fost mai mulți, așadar, însă nu am mai pătruns în Delta reală, ci am navigat pe Brațul Sfântu Gheorghe, până la mare. A fost frumos, dar nu am ajuns în sălbăticia locurilor de aici.

  1. Ne-am mai gândit, iar anul acesta avem soluția: oricine poate fi părtaș la BluesCruise. Se întâmplă așa: o mică parte - artiștii, jurnaliștii și sponsorii se vor îmbarca pe Cristina 10 și vor porni spre Deltă. Tot atunci pleacă și restul flotei: vaporașe mai mici sau mai mari, șalupe de toate felurile, chiar și catamaran. Oricine poate veni cu barca personală. În șir indian și pe drumuri sălbatice pornim către inima Deltei. După o excursie de cam 2 ore și ceva (după toanele Dunării la final de vară secetoasă), în care parcurgem un pic de fluviu, Canalul 36, trecem pe lângă Scăunele, admirăm Lacul Nebunu, zona lacurilor Meșter, Alb, Martin - zona cot Candura – Băclăneștii mari. Pe aici ne oprim, pe lac. Vaporul se înfige în stuf, iar vaporașele, șalupele și catamaranul, ancorează de jur împrejurul lui, formînd un veritabil amfiteatru pe apă. Pauză vreo 3 ore. Cântare mare. Se vede și se aude perfect. Middle of nowhere. Blues! Către ora 15.30 ne repunem în mișcare către Tulcea. Cam pe la 6 ale serii suntem înapoi. Și gata... încep amintirile despre întâmplarea care nu se uită niciodată.

Alte trebi tehnice, detalii despre oferta armatorului flotei de blues, despre bucatele și licorile de la Croziera de Blues, pe www.deltablues.ro la secțiunea BluesCruise.