Arh. Daniela Maier | Viitorul / Acum

Suntem contemporanii care încercăm să materializăm vise. Necesităţile unei familii sau ale unei  comunităţi ne sunt transmise prin teme de proiect iar noi începem apoi să imaginăm şi să schiţăm viitorul. Calitatea mediului construit de la peisaj architectural, spaţiu urban sau rural şi până la cele mai mici detalii ale locuinţelor, toate au un impact asupra dezvoltării noastre ca oameni şi ne defines ca şi comunitate.

Gestul architectural este materializarea unui vis sau doar a unei necesităţi funcţionale dar, indiferent de tema pe care o abordăm, impactul pe care proiectul nostru îl va avea asupra beneficiarilor este rareori cuantificat la adevarata valoare. Conturam şi definim spaţii şi volume, ne asumăm coerenţa lor funcţională, impactul lor în acest moment în oraş dar suntem oare în măsură să  cuantificăm eficienţa, valoarea estetică sau puterea lor de-a  defini comunităţi în viitor?

Viteza cu care locuitorii oraşelor se adaptează evoluţiei tehnologice depăşeşte cu mult flexibilitatea funcţională pe care suntem învăţaţi să o oferim clădirilor pe care le proiectăm.

Cityzen Arh. Daniela Maier, Curator Bienala de Arhitectură Transilvania 2019