POVEŞTI de CARTIER... CREATIV: Coeziune comunitară în Grădina Cișmigiului

Cartierul Creativ, spaţiu delimitat de străzile Berzei, Calea Griviței, Calea Victoriei și Bd. Regina Elisabeta, și care are în inima sa Grădina Cișmigiu, un parc monument istoric, este un proiect relativ nou în peisajul Capitalei.

Gândit și concretizat de asociația cu același nume, proiectul își propune să poziționeze zona din jurul Parcului Cișmigiu drept primul cartier creativ al Bucureștiului, o comunitate care iese în evidență prin oamenii care locuiesc și lucrează aici, prin inițiative antreprenoriale și comunitare, instituții culturale, teatre independente, studiouri de arhitectură, restaurante, cafenele și nu numai. 

Dincolo de această preocupare, Asociația Cartierul Creativ și-a propus și să creeze contextul necesar ca cei din această zonă să se cunoască, să colaboreze și să dea împreună naștere unor inițiative de care să beneficieze întreaga zonă.

Drept urmare, coeziunea comunitară este unul dintre principalele obiective ale Cartierului Creativ, un instrument strategic de dezvoltare urbană și un ingredient esențial pentru creșterea calității vieții, precum şi principalul și adevăratul motiv pentru care iubim orașele și cartierele în care trăim.

Atât grupurile de inițiativă, cât și proiectele culturale menite să provoace la dialog sau să încurajeze colaborarea și creionarea unor concepte creative comune sunt exemple de optimism și ne arată cum am putea să dialogăm și colaborăm mai bine pentru un oraș mai bun. Și în Cartierul Creativ există o astfel de organizație, Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu.

Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu este o comunitate vie, formată din vecini din zona Cișmigiului, care își propun să schimbe cartierul într-un loc mai prietenos.

Îi poți găsi în weekenduri în grădinile blocurilor din cartier, făcând curat, grădinărind, învățând împreună despre peisagism urban, având grijă de un stup de albine de pe un acoperiș din cartier sau studiind peisajul sonor al parcului Cișmigiu.

credit foto: Alexandru Opriţă

Au lansat în anul 2016 proiectul „Pictăm zidul dintre oameni”, o acțiune de reactivare a spațiului din curtea blocului Liric prin organizarea unui eveniment comunitar care să redea o vibrație pozitivă acestui loc, iar în 2017 au lansat proiectul Grădina cu Oameni, un proiect de trei ani, care are ca obiectiv principal realizarea unei legături între specialiști, comunitate și autoritățile administrative, un proiect care și-a propus să se preocupe de mediul sonor, grădinărit urban, ornitologie și apicultură urbană: „pe scurt, prin intermediul unor ateliere de educație aplicată, mobilizăm comunitatea pentru a îngriji mai bine spațiile verzi din jurul blocurilor și ne propunem să ridicăm nivelul de conștientizare asupra unor probleme legate de sănătate, sustenabilitate și mediu înconjurător”, explică inițiatorii proiectului.

Întrunirile din grădinile din cartier au ajuns celebre deoarece la acestea pot participa toți cei interesați de grădinărit sau de o relație mai bună cu vecinii lor de scară (sau de Cartier Creativ!). Din grupul de inițiativă Cișmigiu fac parte arhitecți, ingineri, specialiști în comunicare, antropologi etc., toți însă se prezintă ca fiind...vecini. Este o inițiativă născută din dorința de a crește calitatea vieții în zona centrală și de a facilita implicarea cât mai multor oameni în soluții mici pentru un cartier mai locuibil și mai...prietenos: „în momentul de față avem deja 3 proiecte puse în practică și peste 30 de ateliere sau evenimente comunitare organizate, iar echipa de voluntari s-a mărit și numără deja peste 15 membri activi, oameni cu pregătire diversă, dar cu idei comune”.

credit foto: Johanna Ranunula

Un proiect aparte al Grupului de Iniţiativă Civică Cişmigiu despre care ar trebui să ştiţi ţine de apicultură. În anul 2016 a luat naştere aventura grupului în universul apicol, când au amplasat doi stupi de albine pe clădirea de birouri de pe Strada Ştirbei Vodă 104-106. Aşa s-a format Clubul Api Cișmigiu, sub îndrumarea apicultorului Marian Stoica, fondatorul lastupina.ro și al Asociației Pentru Protecția Albinelor și Polenizatorilor Sălbatici. Oamenii curioşi să experimenteze, să învețe și să promoveze apicultura urbană îi pot contacta pe site-ul oficial.

Informații suplimentare despre Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu găsiți pe gradinacuoameni.ro.

Mai multe despre Cartierul Creativ aflați pe cartierulcreativ.ro.