DUMITRU PRUNARIU | Ce se mănâncă în spaţiu?

Cu câteva zile înainte de zborul cosmic am testat la sol mâncare cosmică. Ni se aduceau pachețele cu mâncare, care urmau să fie trimise la bordul navei cosmice. O săptămână am mâncat numai astfel de mâncare, dar cu un catalog în față în care aveam tipul de mâncare și puneam note: asta îmi place, asta mi se pare prea sărat și aşa mai departe.

 Cât am fost în cosmos, ne-a fost trimisă mâncarea care ne-a plăcut cel mai mult pe Pământ. S-a ținut cont de aceste preferințe. Se poate mânca orice în spațiu, aș putea spune. Mulți cred că se mănâncă pastile, dar există mâncare preambalată, pregătită special pentru cosmos. O bună parte din mâncarea pe care o foloseam acolo era deshidratată în niște condiții speciale. Acolo sus introduceai apă și o puneai la o anumită temperatură. Scria toată rețeta pe plic.

Apa era la 40 de grade, lăsată 10 minute, căpăta exact consistența pe care o avea mâncarea jos, la sol. La micul dejun beam dintr-un tub cacao cu lapte, mi-a plăcut de când eram mic. Îmi plac ciorbele, sunt consistente au și suficient lichid, numai că le aveam în tuburi, așa cum sunt tuburile de pastă de dinți, dar mai mari. Aveam și friptură cu piure, era foarte ușoară pe Pământ, aproape că o suflai și zbura. Acolo, în cosmos, am introdus apă și era gata. Avea același gust ca mâncarea noastră pregătită atunci. Există o industrie întreagă de mâncare pentru spațiul cosmic și tehnologii speciale, care nu se folosesc pentru produsele de la sol, pentru că sunt foarte costisitoare.

Cityzen DUMITRU PRUNARIU, Singurul român care a zburat în spaţiul cosmic