KENNY NEAL – În premieră în România @ Dichis’n’Blues #5

KENNY NEAL, un mare nume al muzicii: născut în New Orleans, crescut în Baton Rouge, în sudul mlăștinos al SUA, fiu  de bluesman. Şase nominalizări Grammy, patru premii Blues Music Awards, introdus în Louisiana Music Hall of Fame. Foarte multe alte premii și distincții.

Puțin mai detaliat, povestea marelui muzician e aceasta: tatăl său, Raful Neal, a fost unul dintre muzicienii legendari de la finele anilor '50, care au contribuit în mod decisiv la impunerea așa numitului sunet și stil "Swamp Blues", cu ajutorul incontestabil al producătorului J.D. Miller si al casei de discuri Excello Records, alături de alți iluştri colegi de breaslă, din generația lui (Lazy Lester, Silas Hogan, Nathan Abshire, Lightnin’ Slim, Lonesome Sundown, Moses "Whispering" Smith) sau din perioada modern-contemporană (Katie Webster, Tony Joe White, Tab Benoit sau Marcia Ball). Într-un asemenea mediu muzical îmbibat de blues a crescut Kenny, învățând tainele chitarei, muzicuței și meșteșugul compoziției, pentru ca în adolescență să cânte deja alături de tatăl său și de unii dintre frații săi. Binecuvântarea în viitoarea carieră a avut-o, printre alții, de la Buddy Guy și  Slim Harpo, buni prieteni ai părintelui său (de altfel, Buddy Guy l-a angajat în trupa lui, ca basist, pe când avea doar 17 ani).

După ce a rătăcit prin Canada, cântând alături de membrii ai familiei sale, Kenny a revenit în SUA în 1987 și a înregistrat primul său album solo BIO ON THE BAYOU (Kingsnake Records), reeditat rapid în 1988 de prestigioasa casă de discuri Alligator Records sub titlul BIG NEWS FROM BATON ROUGE!, lucru care a contribuit efectiv si decisiv la catapultarea lui în atenția publicului la nivel mondial, devenind în foarte scurt timp o mare atracție a scenelor de club și festival. În 1991, Kenny își trece în palmares performanță de a apărea în MULE BONE, un musical montat pe celebrul Broadway, pe muzica semnată de legendarul bluesman Tah Mahal.

După patru albume de înaltă ținută, lansate la Alligator Records (DEVIL CHILD, WALKING ON FIRE, BAYOU BLOOD, HOODOO MOON), Kenny schimbă casa de discuri în 1998 și semnează cu TELARC, unde continuă seria de albume remarcabile și de un bun gust desăvârșit: BLUES FALLIN' DOWN LIKE RAIN, WHAT YOU GOT, ONE STEP CLOSER. Pentru Isabel Records înregistrează bijuteria acustică numită EASY MEETING (reeditat sub titlul DOUBLE TAKE de către Alligator), alături de prietenul său, muzicuțistul Billy Branch (care a cântat în 2016 în ediţia a 2-a a festivalului Dichis’n’Blues de la Tulcea). Kenny Neal trece apoi la Blind Pig Records în 2008 și oferă alte două albume superbe: LET LIFE FLOW și HOOKED ON YOUR LOVE, iar în 2016 albumul BLOODLINE, lansat la Cleopatra Records, îi aduce o nouă nominalizare la Grammy și câștigă 2 premii BMA (Blues Music Awards - echivalentul Grammy-urilor în blues).

Kenny Neal, headliner al festivalului Dichis’n’Blues 2019, va urca pe scena festivalului în seara de 31 august. Alături de Kenny și trupa sa, programul ediţiei cu numărul 5 va fi completat cu concertele susţinute de The Blues Overdrive din Danemarca (muzicieni de două ori câștigatori ai premiului pentru cel mai bun album european de Blues al anului), sextetul spaniol O Sister! și supergrupul românesc Equilateral Blues Union cu Nicu Patoi, Alex Popescu și Florin Giuglea în prim-plan. Pe 1 septembrie, după toate aceste concerte și două nopți de jam session, Dichis’n’Blues propune, ca în fiecare an, un eveniment unic în România – croaziera de blues în Delta Dunării. Toate detaliile sunt pe www.deltablues.ro, la secțiunea BluesCruise. Bilete pe iabilet.ro.