Kit-ul amatorului de vinuri bucureștean

Locuiești în București, ai între 25 și 65 de ani (sau te simți nemuritor), îți place să savurezi un vin bun și rece la o terasă vara, iar șprițul nu îți este străin? Atunci acest articol ți se adresează.

Bine, bine, vei spune, dar până să ajung să savurez paharul acela cu vin la terasă sau la mine pe balcon, cum îl aleg? De unde îl cumpăr? Cât de rece să îl beau? Cât timp îl țin să se răcească? Dar dacă ies în oraș? Ce comand când mă găsesc în fața unei liste interminabile de vinuri cu etichete pe care nici nu știu să le pronunț?

S-o luăm pe rând. Este important să găsești o sursă de vinuri de încredere – magazinul potrivit. Cineva care să îți înțeleagă nevoile și să nu-ți vorbească de sus.

Cum recunoști un magazin serios de vinuri

În primul rând, într-un magazin de vinuri trebuie să-ți pară rău că nu ai venit cu hanoracul ăla gros pe tine, că acolo trebuie să fie întotdeauna frig. Respectiv o temperatură scăzută, constantă, similară cu temperatura unei pivnițe. Lucru obligatoriu pentru a păstra vinurile în stare optimă. Vinurile mai trebuie, de asemenea, să fie ferite de lumină directă - fie cea de neon, fie cea naturală, întrucât expunerea directă la lumină schimbă și culoarea, și gustul vinului. Ai observat că cele mai multe vinuri sunt îmbuteliate în sticle închise la culoare? Iată motivul.

Oamenii dispuși să poarte un dialog și să-ți dea alternative

Ideal, alege-ți un magazin unde omul care vinde este iubitor de vinuri. Îl vezi, îl simți, pentru că întotdeauna vei petrece mai mult timp decât ți-ai propus acolo unde există un pasionat de vinuri.

Bucureștiul nu duce lipsă de wine bar-uri, festivaluri și oameni pasionați. De control, intră în Wine Gallery-urile Mega Image de la Vitan sau Băneasa. Ai acolo o gamă largă de opțiuni și prețuri decente. De obicei, oamenii sunt serioși și știu să te îndrume. De obicei. Dacă nu te simți ca acasă acolo, treci mai departe.

Ethic Wine - magazinul, nu restaurantul - este un magazin de vinuri cu o lungă tradiție și niște somelieri care știu ce fac. Vino este un wine bar micuț și cochet unde te poți împrieteni ușor cu somelierii și poți participa la degustările inedite pe care le fac acolo. Corks este un wine bar tare funky și colorat din Centrul Vechi, unde se întâmplă degustări aproape săptămânal. Industry e și el tot în zonă. Restaurantele La Mama au o listă foarte decentă de vinuri și organizează constant degustări de tot soiul. O altă frumoasă selecție de vinuri o au cei de la Gastrolab, la ei găsești și multe vinuri ungurești, dacă ești curios. Somelierul lor te poate ghida foarte bine - deși e posibil să te îndemne să iei vinul cel mai scump :). Care, desigur, poate fi și delicios. Un winebar mai nou în peisajul bucureștean este Wineful, unde oferta de vinuri pe care le poți servi la pahar este îmbucurătoare.

Winebar-ul de cartier pe care mă bazez întotdeauna la nevoie este Private Wines. Vei vedea, dacă vei merge acolo, la ce mă refer când spun „iubitor de vinuri”.

Participarea la cât mai multe degustări ghidate de profesioniști este facilă în București și numai așa vei ști ce să cauți în magazinele de vinuri și ce întrebări să pui. Sau mai degrabă online, acolo unde prețurile vinurilor sunt mai mici decât în magazin (ideal). Comunitatea creată de vinmagazin.ro, spre exemplu, este bazată pe pasiunea pentru vinuri, serviciile sunt de calitate, recomandările de încredere, iar odată ajuns în comunitate ai acces la o serie de degustări unde locurile se dau ca pâinea caldă. Și vinul rece.

Ce să întrebi un somelier

Dacă nimic din ce ți-am povestit nu te entuziasmează, pot să-ți mai dau câteva sugestii referitoare la ce e cazul să întrebi când te afli față în față cu somelierul de la magazin sau de la winebar, ca să fii sigur că pleci cu ceva bun de acolo.

Ar trebui să știi cam cât vrei să cheltuiești pe o sticlă - o sticlă de vin bun este între 30 și 80 de lei.

Apoi ce vrei să faci cu vinul respectiv - e miercuri și vrei să bei un vin la un serial, cu popcorn (da, există și vin care merge bine cu popcorn) sau vrei îl faci cadou unui șef care te invită la un grătar? Sunt informații prețioase pentru un somelier, deci nu ezita să fii cât se poate de sincer. Spre exemplu, o întrebare bună ar suna cam așa: „Fac o lasagna vegetariană în seara asta și aș vrea un vin cam de 50 de lei care să meargă bine. Ce-mi recomandați?”

Festivaluri și evenimente

Cu toate acestea, proba de foc a degustărilor bucureștene se concretizează în festivalurile și târgurile de vin, la care îți recomand să nu ieși niciodată din casă fără o strategie. Așa vei putea și să deguști cât mai multe vinuri, dar și să pleci cu demnitate la final, spre casă.

Week-end-ul 27-29 Septembrie este un week-end deja plin - la Palatul Parlamentului avem ediția de toamnă a Wine & Street Food festival, iar la Biutiful Downtown / Carnivale Market avem primul festival din România pentru vinuri en primeur - Harvest Wine Festival - adică frățiorul mai mic al festivalului internațional Ro-Wine București - care se întâmplă la Fratelli în fiecare primăvară. Este o noutate pe piața românească de festivaluri faptul că vom degusta cele mai tinere vinuri, care nu sunt încă îmbuteliate, care nu au ajuns la maturitate, dar care au potențial de a deveni vinuri de calitate.

Cum să participi la două festivaluri de vinuri într-un week-end, să deguști toate minunățiile de vinuri și să pleci acasă decent vei afla, poate, într-un articol viitor. Plănuiesc să vin cu elemente noi și indispensabile pentru kit-ul amatorului de vinuri bucureștean.

Până atunci, explorare plăcută și nu uita că pe mine – Roxana Nicolaescu - mă găsești la Fundația Calea Victoriei, unde țin cursuri și ateliere relaxante despre cum să alegi un vin bun. Și cum să-l și apreciezi. Cin-cin!