POVEŞTI DIN BUCUREŞTI | LUCRATIV: Casa de meserii libere care găzduiește nomazi digitali

Lucrativ este unul dintre cele mai frumoase spații de coworking din București. Îți dai seama de acest lucru de cum treci pragul casei vechi de 101 ani, recondiționată de Dan și Diana și transformată într-o casă de meserii libere, care-i așteaptă pe toți nomazii digitali care caută nu doar un spațiu, dar și o comunitate de oameni creativi. Am vrut să aflăm de la ei mai multe despre ce-și propune Lucrativ să devină. 

Despre începuturi și despre ideea de a dezvolta acest spațiu, Dan și Diana ne-au povestit că sunt un cuplu mereu fascinat de București și de istoria orașului. „De câțiva ani, amândoi lucrăm ca freelanceri și tot căutam un spațiu de unde să ne desfășurăm activitatea. Am tot încercat să o facem de acasă, din diverse cafenele și apoi din alte spații de coworking. Practic, ideea ne-a venit din nevoia pe care o aveam noi, ca freelanceri. Piața muncii și joburile au evoluat foarte mult în ultimul timp și considerăm că acesta este viitorul muncii - remote și în spații de coworking. Din ce în ce mai multe corporații chiar au început să ofere una sau mai multe zile pe săptămână de lucru remote. Așadar, piața tinde către acest lucru. Ne place mult această „mișcare” și ne dorim să facem parte din ea, pentru că e în asentimentul nostru. Nu mai credem în munca de la un birou, de la 09:00 la 17:00, ci în munca flexibilă și remote. De ce să nu lucrezi la 01:00 noaptea, dacă atunci lucrezi tu cel mai bine și îți faci treaba bine și te încadrezi în deadline? De asemenea, ne-am dorit dintotdeauna să putem să lăsăm un însemn în viața urbei, iar întâmplarea ne-a scos în cale o casă veche de 101 de ani, pe care să o recondiționăm și să-i dăm un nou scop în acest oraș. Așa a luat naștere Lucrativ, casă de meserii libere, adică un boutique de coworking pentru toți oamenii cu idei și cu proiecte în minte.

Lucrativ e proiectul nostru de suflet și suntem fericiți că am putut să readucem la lumină o casă negustorească, una care e la doi pași de Foișorul de Foc, o clădire emblematică pentru București.”

Prin ce se deosebește Lucrativ de alte spații de coworking? Dan și Diana ne spun: „Lucrativ este un loc în care te simți ca acasă, pentru că am încercat să amenajăm spațiul cât mai personal, fiind amplasat într-o casă negustorească bucureșteană veche, de peste 101 ani. Am dorit să păstrăm cât mai mult detaliile casei și să facem spațiul cât mai flexibil, pentru că, alături de un boutique de coworking, dorim să organizăm și diferite evenimente, precum lansări de produse, nopți de film, nopți de poveste  etc. Vor urma câteva surprize! Ne dorim cu adevărat să creăm o comunitate în jurul casei și să nu o facem „o afacere”, întrucât realizăm că acesta e proiectul nostru de suflet. Vrem ca Lucrativ să devină acel loc în care comunitatea oamenilor întreprinzători să găsească îmbinarea ideală dintre conceptul de birou și acasă.”

Publicul țintă pentru Lucrativ ar fi compus din toți antreprenorii, freelancerii, nomazii digitali și oamenii care vor să își coordoneze proiectele dintr-un spațiu superb. „Așa că, dacă și tu îți cauți o casă de meserii libere, te așteptăm să ne treci pragul. Îți oferim birouri la comun, unde pot lua naștere super colaborări, dar și o cameră de întâlniri. În limita posibilităților, Lucrativ poate deveni și gazda perfectă pentru evenimente creative. Dacă vreți să închiriați casa pentru evenimente, scrieți-ne, sigur găsim o cale pentru a organiza ce vă doriți.”

Despre beneficiile pe care le are cineva care alege să lucreze de la Lucrativ: „Oferim 12 birouri la comun unde pot lua naștere super colaborări, camere de întâlniri și zonă de lounge. Internet rapid, cafea bună, ceai, apă (toate sunt incluse), oameni mișto prin care se pot lega parteneriate frumoase, sesiuni de brainstorming și discuții productive, cu asta vă vom hrăni spiritul lucrativ la boutique-ul nostru de coworking. Alte beneficii pe care le avem: accesul în spațiu este 24h din 24h în timpul săptămânii și se face cu un cod de acces individual; dulăpior personal, bucătărie utilată (toaster, microunde, frigider, mașină de spălat vase); camera de întâlniri cu whiteboard și proiector, imprimantă, parcare biciclete.”

Deocamdată nu există rezidenți permanenți, ci doar rezidenți part-time sau de câteva zile. „Pentru că am deschis spațiul recent, nu avem încă rezidenți permanenți. Însă au început mulți oameni să ne viziteze și să testeze spațiul. Până acum, feedback-ul este unul pozitiv și abia așteptăm să avem cât mai multe persoane care ne trec pragul.”

Despre cea mai mare provocare, Dan și Diana mărturisesc că până în acest moment a fost renovarea casei. „Fiind o clădire mai veche, a fost o provocare să găsim oameni care se pricep la renovarea anumitor elemente. Dar, suntem siguri că vom avea multe provocări de acum înainte. Rămâne să le descoperim pe parcurs.”

Dacă Lucrativ ar fi o persoană, Dan și Diana ar descrie-o astfel: „Tânără și dinamică, gata oricând de o nouă provocare, care iubește Bucureștiul, casele vechi și își dorește să facă parte dintr-o comunitate de oameni fascinanți.”

Articol de Gruia Dragomir, Redactor Zile şi Nopţi Bucureşti