PERFORMING ARTS | UNDERCLOUD, Festivalul de Teatru Independent de Orice

Ediția a 12-a al UNDERCLOUD, primul festival de teatru independent din România, născut din ideea regizoarei Chris Simion-Mercurian, va avea loc anul acesta în perioada 23-30 august, la Muzeul Țăranului Român. Spectatorii vor avea șansa de a participa la peste 30 de spectacole de teatru contemporan, performance-uri, spectacole de dans, concerte și experiențe artistice unice, iar biletele s-au pus deja în vânzare. Ce înseamnă UNDERCLOUD? Numele a fost inspirat de locul în care avea loc festivalul. Primele 3 ediții (2008-10) au fost găzduite de terasa „La Motoare” de pe acoperișul TNB, spațiul fiind un amfiteatru de 300 de locuri ‚sub nori’ unde oamenii stăteau pe jos iar, uneori, chiar pe scenă. Prima ediție a durat trei săptămâni şi a avut un public de câteva mii de oameni.  “Era ‚Flower Power’, un fel de Woodstock al teatrului”, afirmă fondatoarea UNDERCLOUD. În 2011 festivalul s-a mutat în clubul “Muse” de pe Lipscani, iar din 2012 a fost organizat la MȚR (s-a desfășurat aici între 2012-2015), 2012 fiind anul când s-a introdus categoria ‚Concurs’, secțiunea în care intră în competiție cele mai noi și incitante producții din teatrul independent. 

Din 2014 festivalul a devenit unul internațional. Printre invitații de până acum la UNDERCLOUD se numără scriitorii francezi Pascal Bruckner și Frédéric Beigbeder, dramaturgul Matei Vișniec, teatrologul George Banu, şi Alister O’Loughlin, cofondatorul teatrului experimental britanic Prodigal. Ediția din 2015 a fost cea din care în festivalul a pus mai mult accentul pe imagine (interviurile video cu artiști, afișul inspirat de operă “Primăvara” a pictorului Ștefan Câlția), iar 2016 a adus pentru UNDERCLOUD un nou loc de desfășurare, Hanul Gabroveni, şi o premieră pentru teatrul românesc: un spectacol jucat pentru un singur spectator, cu un singur artist, Florina Gleznea, în distribuție (“(P)rotagonista” Marianei Cămărășan). #UNDERCLOUD10 a inclus producţii din Franța, Spania, Polonia și Israel, iar momentul aniversar a fost marcat prin prezenţa lui Frédéric Beigbeder, invitat de onoare.

Anul trecut, când s-au introdus secțiunile de ‚Dans’ și ‚Performance’, au avut loc peste 40 de evenimente care au inclus spectacole de teatru, spectacole-lectură, dans, performance, muzică live, workshop-uri, dialoguri, lansări de carte și expoziții de fotografie. Secțiunea ‘Concurs’ a numărat 17 spectacole realizate de unii dintre cei mai tineri și mai talentați artiști independenți români iar juriul festivalului a fost format din actrița Rodica Mandache, regizorul și actorul Emanuel Pârvu, scenografa Iuliana Vîlsan și criticul de teatru Octavian Saiu. A sosit deci momentul să ne pregătim pentru încă 8 zile de teatru independent la Undercloud #12.

Ne vedem pe 23 august la MŢR. [Z.N.]