Ana Blandiana a primit „Cununa de aur“ la festivalul „Serile de poezie de la Struga“, din Macedonia.

 

 

 

Pe lista cu laureații din anii anteriori se află poeți de valoare universală, unii dintre ei laureați ai Premiului Nobel: W. H. Auden, Joseph Brodsky, Allen Ginsberg, Bulat Okudjava, Pablo Neruda, Eugenio Montale, Léopold Sédar Senghor, Artur Lundkvist, Hans Magnus Enzensberger, Nichita Stănescu, Ted Hughes, Seamus Heaney ș.a.Succesul Anei Blandiana este și un succes al literaturii române”, mărturisește criticul Alex. Ștefănescu.

 După Nichita Stănescu care a fost laureat în anul 1982, Ana Blandiana este cel de-al doilea poet român  laureat în acest an al unui  important premiu de poezie internațional, „Cununa de aur“, acordat de festivalul „Serile de poezie de la Struga“, din Republica Macedonia.

Festivalul a fost organizat începând din 1961, în orașul Struga, pe atunci în Republica Populară Macedonia, doar cu poeți macedoneni, dar în 1963 a extins lista de participanți cu poeți din întreaga fostă Republica Socialistă Federativă Iugoslavia. Premiul Frații Miladinov a fost acordat pentru cea mai bună carte de poezie publicată între două festivaluri consecutive.

În anul 1966 evenimentul s-a transformat într-un festival cultural internațional.
Premiul internațional Cununa de Aur a fost instituit în același an, iar primul său destinatar a fost Robert Rozhdesvensky. În anul 2003, într-o strânsă colaborare cu UNESCO, Festivalul a instituit un alt premiu internațional numit Podurile din Struga pentru cea mai bună carte de poezie a unui autor debutant. Pe parcursul îndelungatei sale existențe, festivalul a găzduit circa 4.000 de poeți, traducători, eseiști și critici literari din aproximativ 95 de țări ale lumii.

De asemenea, ea va fi omagiată la Bogota, între 2 şi 6 septembrie, la Festival Internacional de Literatura del Gimnasio Moderno Las Lineas de su mano 12.

Ana Blandiana, născută în 1942, la Timişoara, pe numele ei real Otilia Valeria Coman, este scriitoare şi luptătoare pentru libertate civică, autoare a peste 25 de volume de poezii, două volume de proză şi 11 volume de eseuri.

 

Este una dintre cele mai importante figuri ale mişcării civice din ţara noastră.

„În viaţa mea, verbul a citi a fost mult mai important decât verbul a trăi, atât de important, încât – folosind un foarte mic artificiu poetic – mărturisesc că n-aş putea să mă imaginez trăind fără a citi, dar nu mi-ar fi deloc greu să mă închipui citind şi după moarte„, afirmă Ana Blandiana în Autoportret cu palimpsest

 Anna Antal, redactor