Factor de protecție solar - când, de ce și ce tip folosim?

Factorul de protecție solar chimic

Produsele cosmetice cu factor de protecție chimic sunt mai ușor de aplicat, au o textură mai fină. Sunt eficiente după 15-20 minute de la aplicare pe piele. Nu lasă o peliculă albă pe față, ca și filtrele fizice.

Factorul de protecție solar fizic/mineral:

Protejează pielea imediat după aplicare, însă lasă peliculă albă pe piele și au o textură mai grasă, onctuoasă, greu de întins pe piele. Sunt fotostabile, și sunt cele mai bine tolerate pe pielea copiilor sau cine are ten mai sensibil.

Ce înseamnă SPF 15, 30 și 50?

SPF-ul indică gradul de protecție solară oferit. În cazul în care avem o cremă cu factor de protecție 15, ne oferă o protecție de 93% față de radiațiilor UVB. Protecția solară 30 blochează radiațiile UVB cu 97%, iar protecția 50 până la 98%.

Reguli de aplicare a produselor cu SPF:

• crema/sprayul cu SPF trebuie aplicată cu 15-20 minute înainte de a ieși afară.

• trebuie reaplicată o dată la două ore să își mențină efectul.

• și iarna trebuie folosită cremă cu SPF, pentru că radiațiile sunt prezente și în zilele înnorate.

• trebuie aplicată o doză generoasă de cremă pe față, gât, decolteu, corp.

De ce să folosim SPF, indiferent de anotimp?

• ca să prevenim ridurile premature și petele pigmentare.

• Să reducem riscul de cancer de piele (melanom malign)

• să ne protejăm față de arsuri solare.

Pentru ten folosiți factor de protecție ridicat. În special vara, în ritualul de zi cu zi, trebuie să strecurați un produs cu factor de protecție ridicat. În general folosim creme cu protecție solară doar cind mergem la plajă, însă soarele este la fel de puternic și în oraș.  Pentru față folosiți protecție solară – crema de față, antioxidantă, de protecție, pentru pielea sensibilă și delicată, cu maxnolia și ulei de argan – protecție foarte inalta spf 50. Este mult mai ușor de aplicat, se absoarbe rapid in piele și protejează tenul pe lungă durată.

Nu folosiți soluții cu factor de protecție solară expirate. Cremele de protecție de obicei durează aproximativ doi ani nedeschise, însă odată ce ați desigilat capacul, va fi necesar să o consumați in decursul a cîteva luni. De asemenea, contează foarte mult și felul in care sunt depozitate. Ținute sub soare și in căldură, iși pierd din proprietăți mult mai rapid.

Cremele hidratante au, de obicei, un factor de protecție solară mult mai scăzut. Protecția din aceste creme nu durează toată ziua și nu se recomandă să se utilizeze ca și creme pentru plajă. Daca insistați să folosiți un lapte hidratant cu SPF, atunci puteți incerca protecție solară – lapte hidratant, cu extract de citrice și aloe vera – protecție medie SPF 30, rezistent la apă. Hidratează pielea, o protejează impotriva radiațiilor UV, fiind in același timp rezistentă la apă.

Alegerea factorului se face in funcție de tipul de ten al fiecaruia dintre noi sau de locul in care ne aflam.

Crema se aplică cu 30 minute înainte de plajă

Produsul pe care îl alegem trebuie să ne protejeze atât de razele ultraviolete de tip A (UVA), cât şi de cele de tip B (UVB). Ultravioletele de tip A afectează cel mai mult pielea – ele distrug fibrele de colagen şi elastina, fiind responsabile pentru accelerarea îmbătrânirii. Razele UVB provoacă arsuri solare, iar UVC, deşi au capacitatea de a distruge pielea, nu ne ating, pentru că sunt absorbite de stratul de ozon.

În cazul persoanelor care merg la mare şi stau la plajă, se recomandă ca după fiecare baie în apă să se reaplice crema sau, în funcţie de valoarea factorului, după 80 minute (SPF 8), 100 de minute (SPF 10), 150 de minute (SPF 15) sau chiar un timp mai îndelungat. În plus, crema trebuie aplicată cu 30 de minute înainte de a vă expune la soare, pentru a avea timp să acţioneze la suprafaţa dermei.

Blondele – SPF 30, brunetele – SPF 15

Specialiştii subliniază faptul că loţiunea cu factor de protecţie solară nu se foloseşte numai atunci când mergem la mare. Fiecare dintre noi trebuie să-şi protejeze zilnic tenul cu o cremă cu SPF.Pentru un ten deschis la culoare, sensibil şi care se arde uşor, alegeţi pentru oraş un SPF de minim 8, iar pentru expunere în plin soare (mare, munte), un factor de protecţie de 30 sau chiar mai mare. Persoanele cu un ten mai închis la culoare, care sunt mai rezistente, pot opta, pentru oraş, pentru un SPF 15, iar pentru expunere directă, un factor de 25”.

Soarele, în afară de efectele lui benefice asupra organismului (ajută la sintetizarea vitaminei D), poate avea şi urmări neplăcute vizibile pe piele, atunci când ne expunem necontrolat – îmbătrânire prematură, pete pe piele sau chiar apariţia cancerului de piele. De aceea, apariţia oricăror schimbări la nivelul pielii face obligatorie un consult dermatologic. Dintre toate semnele „colorate” care apar pe piele, cele mai nevinovate sunt pistruii sau petele maronii.

Esteticienii susţin că pentru prevenirea apariţiei premature a ridurilor este necesară nu numai pregătirea tenului dar, mai ales, protejarea lui. Tenurile uscate şi sensibile au nevoie de creme hrănitoare, vitaminizante, spre deosebire de cele grase, care se simt mai bine cu creme lejere, hidratante.

Indicele potrivit, în funcţie de ten

• tip 1 - persoanele cu pielea foarte albă, blonde sau roşcate, cu ochii verzi sau albaştri, care se ard imediat la soare – SPF 50

• tip 2 - persoanele şatene care se ard uşor la soare şi se bronzează cu dificultate – SPF 45

• tip 3 - persoanele care au pielea mai puţin sensibilă şi care nu se ard după expuneri scurte la soare – SPF 30

 tip 4 - persoanele brunete, cu ochi negri sau căprui, cu pielea măslinie şi care nu suferă arsuri – SPF 15.

 

La salonul Glowartist vorbim despre tipul tău de ten și ce SPF trebuie să alegi. Programează-te la o consultație gratuită!

 

Telefon 0770.338.522

str. Calarasilor nr. 51, etaj 1-2

Glowartist