POVEŞTI DIN BUCUREŞTI | The Carnival: Cel mai mare eveniment de street food din Europa

Nu este festival, este Carnaval! Are loc în perioada 6-8 septembrie la Romexpo și este cel mai mare eveniment de street food din Europa. De asemenea, în afară de oferta mare de street food, The Carnival vine și cu unul dintre cele mai cool line-up-uri pe care le-ai ascultat până acum: Nouvelle Vague, Chicane DJ set, Balthazar, Peter Bjorn and John, Hindi Zahra, Subcarpați, Asian Dub Foundation Sound System, Sonique Clarke, Șuie Paparude, Cred Că Sunt Extraterestru, FiRMA, The Mono Jacks, Basska, Robin and the Backstabbers, byron, Gojira & Planet H, Jerry Ropero etc.

Florin Itu, organizator The Carnival, ne-a răspuns la câteva întrebări și curiozități despre The Carnival și curentul street food:

Cine sunt oamenii din spatele The Carnival și cum au ajuns să organizeze acest tip de festival? „Oamenii din spatele The Carnival sunt un grup de profesioniști din industria de entertainment și ospitalitate, cu experiență de peste 15 ani la cel mai înalt nivel în domeniu. Am ajuns la acest concept de festival urmărind tendințele de pe piață și schimbarea orientării publicului de la festivalurile clasice de muzică spre așa-numitul family entertainment, evenimente care să se adreseze întregii familii, de la cei mai mici până la bunici, iar festivalurile culinare s-au potrivit perfect pe această tendință.”


Publicul din București s-a dovedit a fi unul extrem de receptiv la oferta The Carnival: „Ținând cont că anul trecut am reușit să organizăm cel mai mare eveniment culinar din Europa, cu peste 100.000 de oameni în audiență, da, am putea spune că bucureștenii sunt mai mult decât receptivi la acest tip de festivaluri, ceea ce ne bucură foarte tare, mai ales dacă ne uităm și la celelalte tipuri de festival, care până acum nu au reușit să aibă succes în București.”   


Despre motivul pentru care street food-ul a devenit atât de popular în ultima vreme, Florin Itu spune: „În primul rând este vorba despre family entertainment, așa cum am spus. La aceste festivaluri nu este doar mâncare, ci poți găsi o mulțime de atracții, concerte, zone de joacă și distracție, zone de lounge și relaxare și așa mai departe. În al doilea rând, dacă ne referim strict la mâncare, aceste festivaluri sunt un prilej perfect de a încerca preparate din gastronomiile internaționale, reunite în același loc pentru câteva zile, ceea ce nu se poate face în afara festivalurilor. În festivalurile noastre - și mai ales la The Carnival -, aducem la un loc bucătării dintre cele mai diverse și mai interesante, precum bucătăria italiană, cea mexicană, cea japoneză, cea indiană, cea germană, cea chinezească, cea thailandeză, cea americană sau cea românească, pentru a le menționa doar pe cele mai importante.”


Despre ce aduce nou ediția din acest an: „Anul acesta am adăugat o scenă în plus, am dublat suprafața festivalului, am adus sub umbrela The Carnival concepte precum We Love Retro, Funk Rock Hotel, Portobello sau Battle On Arena, avem cel mai divers mix culinar de până acum, cel mai mare cort de festival de până acum din România, cea mai mare zonă de activități pentru copii, cu ateliere, show-uri speciale și multe, multe altele pe care vă invităm să le descoperiți între 6 și 8 septembrie la Romexpo.”


Despre cea mai mare provocare, Itu spune că ea a fost la prima ediție, când a trebuit să convingă oamenii obișnuiți cu festivaluri cu intrare gratuită că merită să plăteasca bilet pentru un festival culinar organizat la cele mai înalte standarde. „De atunci încoace, lucrurile s-au schimbat semnificativ, anul acesta, spre exemplu, avem deja vândute de peste 10 ori mai multe abonamente decât anul trecut în aceeași perioadă, ceea ce ne bucură foarte tare, deoarece înseamnă că oamenii apreciază ceea ce facem pentru ei și pentru București.”


Am fost curioși să aflăm și de ce sunt atât de multe food van-uri în România, dar nu le vedem pe străzile orașului, acolo unde le-ar fi în mod normal locul, ci doar la festivaluri de profil: „În primul rând, este falsă percepția că la noi nu se poate funcționa și pe domeniul public. Există sectoare din București unde este perfect legal să funcționezi pe stradă (evident, după ce obții toate autorizațiile necesare). În al doilea rând, în acest moment vasta majoritate a food truck-urilor nu sunt pregătite pentru a funcționa independent, cu surse de curent și apă proprii (care sunt puse la dispoziție de către organizatori la festivaluri). În fine, modelul de business de la festival, unde ai zeci sau chiar sute de mii de clienți garantați, care vin special pentru tine timp de 3-4 zile, nu se poate compara cu cel în care stai pe stradă și aștepți toată ziua câțiva clienți care poate vin, poate nu vin. Drept urmare, majoritatea food truck-urilor preferă acest tip de business, mai ales că sunt deja suficiente festivaluri culinare și de muzică în România încât să ai un program complet ocupat din martie până în noiembrie.”

Dacă Bucureștiul ar fi un fel de street food, Itu l-ar descrie astfel: „O shaorma cu de toate.”

La ce ar trebui să se aștepte cineva care vine pentru prima dată la The Carnival? „Ar trebui să se aștepte să fie surprins imediat de cum pășește în festival: de atmosferă, de decoruri, de curățenie, de varietatea de food truck-uri, de numărul foarte mare de zone cu umbră și locuri la masă (practic, avem cel mai mare număr de locuri de stat la masă din România) și de starea generală de bucurie pe care o au cei care vin la The Carnival.”


Despre viitorul street food-ului în România, Itu spune: „Piața de street food a început deja să se maturizeze, cei care au înțeles că acesta este un business și l-au tratat ca atare, au evoluat și vor continua să exceleze în acest domeniu. Festivalurile vor continua să genereze peste 95% din business-ul de street food și în următorii ani, dar vor apărea și zonele dedicate unde food truck-urile își vor putea desface produsele într-un mod semi-permanent și multe branduri din food truck se vor dezvolta și către locații fixe sau francize la nivel local sau chiar internațional.”

Articol realizat de Gruia Dragomir, Redactor Zile şi Nopţi Bucureşti