MARIAN SCAFARU | Proiectul ULEIOSUL

Îmi plac inițiativele civice care au crescut în ultimii ani, îmi plac proiectele care contribuie la creșterea calității vieții în oraș. Mi-ar plăcea ca toţi locuitorii Bucureștiului să înțeleagă că schimbarea poate veni și în urma atitudinii lor față de ce se întâmplă în oraș. Nu doar autoritățile au puterea de a schimba orașul, dimpotrivă, eu cred că sunt cazuri când ele răspund dorințelor majorității cetățenilor. Un litru de ulei alimentar folosit poate polua până la 1 milion de litri de apă. Ajuns în sol, acesta devine nefertil și are nevoie de ani de zile pentru a se regenera.

Marea majoritate a populației folosește ulei alimentar la gătit în gospodărie, dar puține persoane știu că acesta poate fi colectat și predat în vederea reciclării lui. În urma separării de reziduuri și filtrării lui, acesta se transformă în biodiesel, în săpun natural bun pentru uzul uman sau în decofrant. Acesta este scopul proiectului Uleiosul, de a colecta și preda uleiul alimentar folosit pentru reciclare. Ne-am lansat cu sprijinul mai multor comunități care au înțeles importanța colectării acestui deșeu casnic în vederea protejării mediului în care trăim.

Noi facilităm predarea lui prin deplasarea cu o cargo bicicletă la domiciliul persoanei care a decis să fie responsabilă prin faptă, alegând să toarne uleiul ce a fost folosit la gătit într-un recipient și să completeze formularul de pe site-ul nostru pentru a putea ajunge la ei.

MARIAN SCAFARU,  Ex-corporatist, se ocupă cu reciclarea uleiului alimentar de peste 6 ani (uleiosul.com/predare-ulei)

credit foto: Teodora Maftei Photography