Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 07/10/2019
Arhiva Zile si Nopti

Design de obiect îndrăzneţ semnat de artişti români @ DIPLOMA 2019

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Design de obiect îndrăzneţ semnat de artişti români @ DIPLOMA 2019 Share Design de obiect îndrăzneţ semnat de artişti români @ DIPLOMA 2019


DIPLOMA 2019, festivalul național al tinerilor artişti, prezintă cele mai bune lucrări de absolvire ale viitoarei generații creative, absolvenți ai tuturor facultăților vocațional-creative din România, precum artele plastice, artele decorative, arhitectura și designul, selectate de către un board creativ, care reunește în acest an, la ediţia cu numărul şase, peste 40 de profesionişti cu o notabilă experienţă în domeniul artistic.

Turul expozițional include peste 120 de lucrări de Arhitectură, Arhitectură de Interior, Urbanism, Design Grafic, Design Industrial și Design de Obiect, Fashion, Pictură, Sculptură, Artă Murală, Arte Textile, Ceramică – Sticlă – Metal, Grafică sau Foto-Video.

Anul acesta, DIPLOMA se desfășoară în intervalul 11-20 octombrie în București, în clădirea monument istoric de pe Str. C.A. Rosetti nr. 3 (Piața George Enescu), redeschisă cu această ocazie pentru publicul larg. Vernisajul expoziției are loc vineri, 11 octombrie, începând cu ora 19:00, și este inclus în circuitul Noaptea Albă a Galeriilor – NAG. Accesul este gratuit.

Festivalul DIPLOMA reprezintă contextul ideal pentru publicul larg de a descoperi noua generație de artiști și creativi din România înainte ca aceștia să devină celebri. Cu alte cuvinte, vizitatorii au şansa să simtă vibraţia şi suflul unor creaţii efervescente, care dau dovadă de îndrăzneală şi, poate cel mai important, de preocuparea de a aduce în discuţie problemele fierbinţi ale societăţii. În plus, este o oportunitate pentru creativi de a avea un prim contact cu piața de artă și o potenţială rampă de lansare în mediul profesional la care aspiră. 

Cum zilele până la festival sunt numărate, Mihai Gurei, Creative Director la Intro, promotor al designului contemporan în România și membru în boardul creativ DIPLOMA, oferă în avanpremieră o selecţie de lucrări din secţiunea Design de obiect, care trebuie bifate în turul expoziţiei.

 

Prima lucrare este reprezentată de Setul de ustensile pentru hrănire dedicat persoanelor care suferă de artrită, creat de Alexandra Matei. În contextul în care fiecare petrece în medie trei ani și jumătate din viață mâncând, de ce să nu o facă cu plăcere şi persoanele care suferă de probleme de mobilitate?

Design de obiect îndrăzneţ semnat de artişti români @ DIPLOMA 2019

Despre răspunsul la această nevoie, Mihai Gurei apreciază:

„Cele mai ingenioase proiecte de design sunt deseori și cele mai discrete sau sunt realizate în domenii specializate, mai puțin mediatizate. Meseria de designer implică, în opinia mea, găsirea de soluții ce îmbunătățesc viața oamenilor, mai ales când vine vorba de persoane care se luptă zilnic cu dificultăți majore. Am apreciat atât tema aleasă, cât și modul în care a fost tratată și documentată (interviuri, etape de prototipizare și testare) ”.

Cel de-al doilea proiect îi aparţine Roxanei Andreea Mirea şi este intitulat Double One Cart – Cărucior Pentru Servicii De Transport Aerian. Pe scurt, conceptul „Double one cart“ reprezintă un cărucior modular pentru servicii aeriene și are scopul de a le înlocui pe cele existente, care creează neplăceri în timpul zborului, atât pentru însoțitorii de bord, cât și pentru pasageri. 

Design de obiect îndrăzneţ semnat de artişti români @ DIPLOMA 2019

Despre această eficientizare a spaţiului din aeronave, Mihai Gurei recunoaşte că i-ar plăcea să o vadă concretizată:

„Numărul de mile parcurse de avioane au explodat în ultimii ani, dar experiența călătoriei nu a evoluat pozitiv prea mult, nici pentru călători, nici pentru personalul avionului. Proiectul prezentat pune pe tapet una dintre cele mai importante fricțiuni pe durata zborului, interacțiunea cu acele cărucioare de servire. M-a încântat ingenionizitatea modului de depozitare a porțiilor de mâncare sau a modularității  cărucioarelor, cât și partea estetică, aspectul și ergonomia acestora. Mi-aș dori sincer să văd așa ceva într-o viitoare călătorie”.

Lista de recomandări continuă cu Eduard Davidel, a cărui lucrare, Rucsac de Expediţie, își propune să asigure expediţiilor de lungă durată adăpost, hidratare, energie electrică și confort.

Design de obiect îndrăzneţ semnat de artişti români @ DIPLOMA 2019

„Trăim o epocă în care oamenii își doresc să posede cât mai puține lucruri. De obicei, echipamentul de drumeție ocupă mult loc și este rareori folosit. Sunt încântat să văd un proiect în care designerul a studiat minuțios modurile de utilizare ale unui astfel de echipament și a propus o soluție multifuncțională, robustă și ușor de transportat/folosit”, a sintetizat Mihai Gurei.

Mai multe informații despre DIPLOMA sunt disponibile pe diplomafestival.ro

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută