Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 18/10/2019
Arhiva Zile si Nopti

Salut București | Foarte pe scurt… începe FNT!

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Salut București | Foarte pe scurt… începe FNT! Share Salut București | Foarte pe scurt… începe FNT!


Prefaţat la MŢR, Excelsior, Nottara şi Apropo de festivalurile Undercloud, Teen-Fest, Fest(in) pe Bulevard şi Bfringe, Festivalul Naţional de Teatru debutează pe 18 octombrie pe scenele de la TNB, Odeon şi Green Hours. Bucureştenii se vor putea bucura de experienţa unică (în multe cazuri) oferită de cele 41 de spectacole selecţionate în competiţia care se desfăşoară până pe 27 octombrie sub motto-ul “Teatrul, clipa magică a Istoriei”, ediţia din acest an – a 29-a(!) – fiind dedicată celor 30 de ani trecuţi de la evenimentele din decembrie ’89.

Sigur că, pentru un avid consumator de teatru, ar fi ideal să ajungă la toate reprezentaţiile însă în mod evident acest lucru este imposibil fie şi doar pentru că unele sunt programate simultan iar în cazul altora nu va mai găsi bilete şi, ca atare, am o singură recomandare: concentraţi-vă interesul asupra producţiilor din afara Bucureştiului, fiindcă pe cele aflate în repertoriul teatrelor din Capitală veţi mai avea prilejul să le vedeţi, fie că sunt Legăturile primejdioase de la Teatrul Mic sau Zbor deasupra unui cuib de cuci de la Metropolis, Pădurea spânzuraţilor de la Naţional sau Moş Nichifor de la ACT, In a forest dark and deep de la unteatru sau Delirium de la Odeon, Arlecchino de la Excelsior sau Despre tandreţe de la Teatrul Dramaturgilor Români, ş.a.m.d.

E mai important, cred eu, să căutaţi să vedeţi în FNT spectacolul Adei Milea Chiriţa în concert pus în scenă la Naţionalul din Cluj, cele două piese regizate de Radu Afrim, Sub fiecare pas e o mină neexplodată dintr-un război neterminat cu tine (Teatrul Tineretului Piatra Neamţ) şi Dansul Delhi (Teatrul Vasile Alecsandri din Iaşi), noile interpretări ale unor texte clasice americane precum Şi caii se împuşcă, nu-i aşa? (Teatrul Naţional Târgu-Mureş), Before Breakfast (Teatrul Maria Filotti din Brăila) sau Cui i-e frică de Virginia Woolf? (Teatrul Radu Stanca din Sibiu), sau să vreţi să aveţi termen de comparaţie apropo de recenta premieră la TNB a Neguţătorului din Veneţia prin punerea ei în balanţă cu montarea lui Tompa Gábor de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj.

Acestea sunt doar câteva exemple însă fiecare spectator îşi va face cu siguranţă propria selecţie din… selecţia FNT. Mai trebuie doar avut în vedere că, dincolo de spectacolul teatral, FNT oferă şi alte tipuri de experienţe culturale iar aici nu pot să amintesc din lipsă de spaţiu decât proiecţiile speciale dedicate regizorilor de teatru TV Cornel Todea, Cornel Popa şi Adrian Lustig, precum şi expoziţiile Doinei Levinţa (Doina Levintza – experiment teatral, în foaierul Sălii Mari a TNB) şi cea a lui Dragoş Galgoţiu (2 camere cu nisip, Galeria Odeon, Sala Studio). Domnişoarelor, doamnelor şi domnilor, ne întâlnim la teatru!

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută