#hailațară #Vurpăr #județulSibiu

Căutăm ezotericul și miticul în filme și în povești fantasmagorice și ne captivează câte o poveste exotică cu mayași și incași și nici nu ne dăm seama că trăind în județul SIbiu suntem înconjurați de o lume la fel de fascinantă. Enigmele și simbolurile cultice ale unei civilizații sunt la o aruncătură de băț, de exemplu la circa 25 de km de Sibiu, la Vurpăr.

Cu bicicleta, un drum la Vurpăr poate deveni aventura sfârșitului de săptămână. Nu degeaba se mai numește și ”Dealul cetății” (Burgberg) sau “Mormanul fidel” (Hűhalom): așezarea se întinde în jurul unul deal, pe care este construită o biserică fortificată unică și foarte interesantă. Spre intrare conduce un șir lung de scări umbrite de brazi plantați aici de veacuri. Urcarea poate deveni un drum inițiatic, un exercițiu de meditație. Gândiți-vă doar că veți vedea una dintre dintre cele mai vechi biserici romanice din Transilvania, unde deasupra portalului se vede încă un ornament de câteva sute de ani (probabil șapte, secolul al XIII-lea).

Oare ce reprezenta pentru comunitatea de atunci leopardul și ființa supranaturală cu cap de leu și corp de pește care veghează asupra pomului vieții? Să fie oare acest simbol vegetal axis mundi mitologic sau semnul Mântuitorului? Sau cele trei petale sunt de fapt un crin, semn al venerării Maicii Domnului? Pomul de piatră se întinde spre cer și are rădăcinile lungi, înfipte în pământ ca un vrej magic între cer și pământ.

Iată un aliaj de simboluri sacre și profane rămase ca un criptex de descifrat în prezentul nostru. Credeți și cercetați! Cheia se găsește la domnul Daniel Lederer, la numărul 677. Nu strică însă să sunați înainte: 0269544325.

#sibiutoruism