PE GUSTUL NOSTRU | Phall de la Taj

 

 

Phall-ul e una dintre mâncărurile mele preferate la început de toamnă sau la sfârșit de primăvară, atunci când sistemul nostru imunitar e fragil și vulnerabil și are nevoie de o anumită hrană care să-l ajute să treacă de un anotimp la altul. E o specialitate apărută în restaurantele indiene din Marea Britanie, și nu una din tradiția bucătăriei indiene.Phall-ul este, în esență, un sos din gama curry - planta dă, în bucătăria indiană, și numele unei întregi clase de sosuri originare din sudul Indiei cu o combinație complexă de condimente și plante aromatice din care nu lipsesc turmericul, chimionul, coriandrul, ghimbirul și ardeii iuți. Mai picant decât Vinadaloo-ul care face el parte din gama sosurilor curry, Phall-ul are în plus în compoziție semințe de fenicul și unele dintre cele mai iuți variante de chilli, habanero sau scotch bonnet. Nu degeaba în meniul restaurantului Taj de pe Calea 13 Septembrie, vizavi de Monitorul oficial, Phall-ul apare cu trei semne de exclamare în dreptul său, iar personalul te întreabă dacă ai probleme cu inima de fiecare dată când comanzi varianta de Phall cu miel (50 de lei).

Eu am mâncat multă vreme miel Vindaloo la Taj dar, pentru că sunt un mare amator de feluri picante, era inevitabil să încerc și Phall-ul. Prima dată am mâncat plângând cu râuri de lacrimi. Până la urmă, Phall-ul s-a dovedit a fi un soi de acquired taste, acum nu e toamnă sau iarnă în care să nu simt nevoia de a-l degusta pe îndelete. Râdem, glumim dar cu Phall-ul nu-i de joacă: am văzut într-o vară foarte călduroasă pe terasă la Taj un domn corpolent care a avut o mică criză de sufocare de la iuțeala năucitoare a Phall-ului.

Dacă sunteți amatori de bucătărie indiană picantă însă nu mergeți la extreme Taj-ul, unul dintre restaurantele indiene cu tradiție din București, are și alternative mai ușor de suportat. Lamb Vindaloo (48 de lei) sau Lamb Madras (42 de lei) sunt printre preferatele mele. Există și variantele lor cu carne de pui sau creveți. Pentru vegetarianul din mine aleg mereu între Kashmiri Malai Kofta (găluști de cartofi cu brânză și sos curry -24 de lei), Aloo Ghobi Masala (conopidă cu cartofi preparată în sos de roșii și ceapă – 28 de lei) sau Bhindi Masaledar (bame cu ceapă, roșii, ardei iute, ghimbir și sos de roșii – 28 de lei). Dacă ajungeți la Taj, nu vă feriți nici de pâinea indiană (10 lei), mai ales cele cu usturoi și conopidă și nici de Raita, iaurtul cu legume care mai taie din iuțeala dish-urilor picante.

Taj Restaurant

Adresă: Calea 13 Septembrie 127-131

Comenzi: 021.410.1820