#hailațară #Roșia #județulSibiu

Nu departe de Sibiul cosmopolit putem descoperi așezări, adevărate mașinării ale timpului, unde  oveștile misterioase stau ascunse în ziduri de sute ani. Poveștile sunt spuse în multe feluri, iar mai mult decât aflăm din mediul online sau cărți, putem afla de la însuși cei care le-au trăit.

La Roșia localitatea și biserica evanghelică sunt prezentate de la Eginald Schlattner, cel care a pus așezarea pe hartă prin cele trei cărți ale sale: „Cocoșul decapitat”, „Mănușile roșii” și „Pianul în ceață” dintre care prima a fost ecranizată. Dacă doriți să cunoașteți universul Transilvănean din preajma celui de-al doilea război mondial, acest film și aceste cărți vă vor ajuta să înțelegeți mai profund interacțiunea dintre comunitățile săsești, românești, ungurești și rrome din acea perioadă dar mai ales motivul pentru care sașii au părăsit aceste meleaguri.

Roșia și-a primit numele de la pământul roșiatic din care sunt compuse dealurile dimprejur. Se găsește aici o bazilică romanică înconjurată de rămășițele unor ziduri de fortificație. Deși biserica a trecut prin același proces de fortificație, elementele construcției din secolul al XIII-lea sau păstrat în mod preponderent:corul, arcul de triumf, pilonii dintre nava principală şi cele laterale, părţi ale portalului de nord, precum şi ferestrele din registrul superior.

Interiorul păstrează pictura în stil Bidermaier deasupra arcului de triumf și un altar baroc deosebit de decorativ din secolul al XVII-lea. Mai multe veți afla de la preotul și scriitorul Eginald Schlattner: (programare în prealabil) +40751561948

(c)sibiutourism