Salut București | Prăbuşirea Domnului X

 

 

 

X, un politician arogant, duplicitar şi uns cu toate alifiile, mâna dreaptă a prefectului unui judeţ şi membru al partidului de guvernământ, are împreună cu familia şi anturajul său un stil de viaţă atât de opulent încât reprezintă o sfidare la adresa tuturor cetăţenilor plătitori de taxe...
Puterea corupe şi face uitate ideologiile şi doctrinele. Îndăratul unei lungi cariere politice care l-a transformat într-o persoană foarte influentă şi respectată de cei angrenaţi în jocurile de putere, control şi manipulare a electoratului, personajul nostru este corupt până în măduva oaselor, ce deturnează milioane de euro din fonduri europene şi are prin interpuşi o căruţă de afaceri cu iz de ilegalitate sau abuz.
Când unul dintre acoliţii săi este arestat pentru fraudă şi corupţie, domnul X cere tuturor complicilor, voluntari sau nu, să păstreze tăcerea, cu speranţa că organele de anchetă vor sfârşi prin a închide cazul din lipsă de dovezi suplimentare. Domnul X ameninţă în stânga şi-n dreapta în cercurile intime că dacă el va cădea îi va lua pe toţi la vale cu el şi, pe moment, pericolul nu pare de negestionat.
Doar că mass media relevă existenţa unor înregistrări compromiţătoare chiar cu el însuşi iar lumea bărbatului alfa, bazată pe un cod al onoarei diform şi pe un respect ipocrit, începe să se năruie. Nume, date, întâmplări, ne sunt aduse la cunoştinţă cu viteza luminii. Şi alegerile se apropie...
Dacă nu ai facut-o deja în mod natural, înlocuieşte acum X-ul cu un nume propriu din aria ta de acoperire care s-ar suprapune peste profilul candidatului, mai ales că posibilităţile de a alege din fauna politica ce mişună pe malurile Dâmboviţei sunt multiple. Sau poate, după cum spunea Alejandro/Benicio del Toro în Sicario, “Ar trebui să te muţi într-un oraş mai mic, undeva unde se mai respectă bruma de lege. Nu vei supravieţui aici. Nu eşti un lup, iar ăsta e un pământ al lupilor.”. Să ne gândim atent zilele astea la cine (nu) e X pentru că avem cu toţii câte un rol în penultimul episod din “Urzeala tronului”... primul tur. Şi avem dreptul şi obligaţia faţă de noi înşine să credem că suntem mai buni decât să facem simplă figuraţie.

Cât despre X-ul la al cărui poveste atât de comună (din păcate) m-am referit nu e Ultimul corupt din România al răposatului Sergiu Nicolaescu ci Manuel, politicianul veros din El Reino/Jocuri de putere de Rodrigo Sorogoyen, film spaniol câştigător în 2019 a nu mai puţin de 7 premii Goya, ce intră pe marile ecrane de vineri, 8 noiembrie, în prezentarea căruia singura înlocuire pe care mi-am permis să o fac a fost cea a comunităţii autonome cu judeţul.
Un film pe care merită să îl vedeţi, mai ales în actualul context. Înainte sau după ce aţi fost la vot. Pentru că viaţa bate filmul.

Editorial de Ioan Big, Publisher Zile şi Nopţi Bucureşti