Jurnal de bucureştean | „Nouă”, de 10

 

 

„Nouă” e al șaptelea album de studio lansat de trupa byron, iar autorii îl caracterizează astfel: „12 piese despre emigranți, dar și despre noi, cei rămași acasă. Un album despre inconștientul colectiv, despre tăceri și mersul nostru zilnic pe ață.”
Eu îl caracterizez drept cel mai bun album de rock alternativ al anului, o lucrare dulce-amăruie care te unge pe suflet, unde mai pui, o succesiune de piese care te captivează de la prima la ultima piesă, fără suișuri ori coborâșuri. Un material rotund, de ascultat în buclă.

 

Și asta n-o spun pentru că îmi sunt tare simpatici Dan Byron, Sergiu „Six Fingers” Mitrofan și ceilalți băieți din trupă. Sau pentru că am fost, la sfârșitul lui octombrie, la sala de repetiții a trupei, care e la Overground Music, unde am (re)ascultat albumul „Nouă” - avusesem privilegiul de a pleca urechea mai pe confidențial, așa, acasă.
Iar audiția oficială a coincis cu lansarea berii Anima, produsă de Hop Hooligans și inspirată de muzica byron. Pe care, admit cu sfială, am băut-o. Bașca, am fost fotografiat, ca toți invitații la eveniment, de maestrul Cristian Șuțu, autorul fotografiei de pe coperta albumului, și am primit un CD cu coperta personalizată - partea și mai mișto e că mi-am pus poza respectivă pe Facebook cu un caption destul de subtil, așa că mulți au crezut că eu apărusem pe adevărata copertă.

Timidele mele elogii au însă legătură cu faptul că „Nouă” e primul album de până acum compus direct în limba română, ca proiect de sine stătător. N-o să mă arunc să afirm că versurile fac muzica pe „Nouă”, deși e doar o mică exagerare: textele pieselor de pe noul material discografic byron sunt sensibile, memorabile, pilduitoare și contribuie la unitatea stilistică a lucrării.

Până acum, au fost lansate de pe acest album patru single-uri – „Anima”, „Continuum” feat. Lucia, „Nouă” și „Consumatori de vise”. Întâmplător, și preferatele mele, poate și pentru că, evident, le-am ascultat de mai multe ori pe repeat. Pe acestea, dar și pe celelalte opt bucăți de pe „Nouă”, le puteți asculta și voi sâmbătă, 9 noiembrie, de la ora 19.00, la Arenele Romane, când are loc lansarea noului album byron. Special guests sunt prieteni ai trupei - The Mono Jacks, Lucia. Turneul băieților va continua în țară, la Constanța, Galați, Ploiești, Turnu Severin, Timișoara, Buzău, Craiova și Pitești.

Hai că i-am făcut așa de mari pe băieți că o să le plesnească corzile de la chitări. Ceea ce voiam să vă spun este că găsesc albumul celor de la byron nu de nouă, ci de zece.
Mergeți la concert, ca să vă faceți propria voastră părere, nu sunt eu influencer-ul ăla care să dicteze preferințe, doar mai trec în jurnal din când în când ce-mi place în orașul ăsta. Trupa bucureșteană byron e unul din aceste lucruri. 

Articol de Horia Ghibuţiu