Bogdan Mirică | Despre ‘Umbrele’ din București

 

 

 

Serialul „Umbre”, ce revine cu sezonul trei din 20 noiembrie pe HBO, este scris și regizat de Bogdan Mirică, iar acesta a acceptat să ne răspundă la câteva întrebări despre serial și despre... București.

foto:arhiva personală

Ce a transformat serialul UMBRE într-unul care a câștigat foarte mulți fani, de-a lungul primelor două sezoane?
„Cred că o mare parte din ceea ce numești succesul UMBRE vine din ce reprezintă personajul principal, Relu Oncescu. Relu e un infractor, dar în sensul romanticizat – e un fel de haiduc modern. Faptul că are o traiectorie morală consecventă – tot ce face, face pentru a-și salva familia, de asemenea, ajută, pentru că devine ușor să poți empatiza cu el. Pe lângă asta, cu fiecare sezon am încercat să facem UMBRE din ce în ce mai atractiv ca look, ca story, am introdus personaje noi, excentrice, carismatice… E o combinație de elemente.”

Faptul că serialul începe cu Relu fiind taximetrist în București, transformă orașul în personaj principal, dar Mirică nu-l vede pe Relu ca fiind reprezentativ pentru practicanţii acestei profesii: „Relu nu e un taximetrist – în primul sezon făcea taximetrie pentru că era genul de job care îi facilita accesul în anumite cercuri și alibiurile de care avea nevoie în fața familiei. Dar, altfel, ca structură umană – din ce am văzut eu – mi se pare că nu are nicio legatură.”

Despre cele mai mari provocări de care s-au lovit în ceea ce privește filmările din București și care au fost cele mai dificile scene filmate pentru UMBRE, Mirică ne spune:
„Am filmat niște cascadorii noaptea, care zic eu că au ieșit destul de spectaculoase. Cu siguranță nu s-a mai văzut așa ceva într-un film sau serial din România. Cât despre cele mai dificile scene, nu vreau să dau spoilere, ele se vor vedea pe ecran.”

Despre serialul UMBRE văzut ca o oglindă a Bucureștiului, Bogdan Mirică ne-a spus că el speră să nu fie deloc așa:
„Sincer, sper că nu. Îmi place să cred că Bucureștiul și-a mai păstrat în el o doză de umanitate și de inocență – lucruri pe care nu prea le regăsești în UMBRE, decât post factum, odată ce au fost pierdute.” Întrebat despre ce va aduce nou sezonul 3 al serialului, Mirică ne-a mărturisit că e mult mai ambițios. „Cred că odată cu sezonul trei, UMBRE va deveni internațional.”

Despre lucrurile care-i plac vs. cele care nu-i plac la București, tot el ne-a răspuns: „Îmi plac și îmi displac fix aceleași lucruri. Cacofonia continuă: sunet, arhitectură, miros.” Dacă Bucureștiul ar fi o persoană, Mirică ar descrie-o astfel: „Un șmecheraș. Un combinator – rareori periculos, dar de multe ori amenințător.”
De asemenea, fanii vor fi bucuroși să audă că la întrebarea dacă e loc și de un sezon 4 pentru serialul UMBRE, ni s-a răspuns cu un „Da” categoric.

Interviu realizat de Gruia Dragomir