POVEŞTI DIN BUCUREŞTI | Camera cu pisici: Comunitatea iubitorilor de pisici fără stăpân din București

 

 

 

Există în București o comunitate aparte de iubitori de pisici, care se preocupă și ocupă de bunăstarea acestor micuțe minuni pufoase sau de găsirea unor stăpâni iubitori.
Se numește Camera cu Pisici, iar pe Facebook a strâns 22.000 de fani implicați. În spatele acestei comunități se află 4 fete: Carla, Corina, Monica și Raluca  - adevărați îngeri salvatori (la propriu) pentru pisicile fără stăpân de pe străzile Bucureștiului.

 

Povestea acestui frumos proiect începe în urmă cu aproape 8 ani: „În 2012, când situația câinilor fără stăpân din România era disperată, asociațiile pentru protecția animalelor se concentrau mai puțin pe pisici. Noi 4 (Carla, Corina, Monica și Raluca) făceam deja voluntariat de câțiva ani într-o asociație, așa că a venit de la sine decizia să aducem și problema pisicilor maidaneze în prim plan. Am început să promovăm și să găsim familii pentru pisicile considerate greu adoptabile (bătrâne, timide, cu probleme de sănătate) și succesul avut ne-a dat imboldul să încurajăm și alți oameni să se implice pe cont propriu. Pentru că, pe lângă cazarea în casele noastre a pisicilor pe care le găsim pe stradă, oferim o rețea de sprijin (cu sfaturi și promovare) pentru diferite persoane care ar vrea să ajute o pisică, dar au rețineri să acționeze, pentru că nu sunt siguri cum să procedeze.”

Dacă ar fi să facă un bilanț, Camera cu Pisici ar arăta astfel în cifre: „În aproape 8 ani de Camera cu Pisici, am dat spre adopție 430 de pisici avute în grijă. Este greu de calculat câte anunțuri am promovat, acest lucru variind de la zi la zi, în funcție de solicitările primite, însă tindem să estimăm că suma anunțurilor pe care le-am distribuit se duce undeva spre 8.000 - 10.000.”

 

Despre cele mai mari provocări de care s-au lovit de-a lungul timpului, fetele spun: „O provocare este costul prohibitiv al tratamentelor veterinare. Noi am avut parte de susținere prin reduceri la cabinetul unde tratăm majoritatea pisicilor pe care le găsim și susținere din partea celor care ne urmăresc pagina, dar considerăm că în România e foarte greu din punct de vedere financiar să salvezi un animal bolnav sau accidentat, folosind doar resurse proprii. E o provocare și să te desparți de pisicile pe care le cazezi temporar, după ce stau la tine câteva zile sau câteva luni. Dar cea mai mare provocare este găsirea de familii responsabile pentru pisici. Care să înțeleagă că o pisică nu e un bibelou, că are nevoie de joacă şi afecțiune, dar și de înțelegere dacă miaună sau strică ceva prin casă. Și că va fi un membru al familiei pentru restul vieții ei, de vreo 15-20 de ani, ceea ce vine cu rele şi cu bune, cu vizite regulate la doctor şi tratamente, care pot fi destul de costisitoare câteodată.”

 

Un lucru pe care puțini îl știu despre pisicile din București / posesorii de pisici din București: „De câțiva ani încoace, spre deosebire de zonele rurale, în București, dar și în alte orașe mari, oamenii au devenit mai conștienți și mai responsabili în ceea ce privește importanța sterilizării pisicilor. Și nu ne referim doar la pisicile de apartament, ci și la sterilizarea și eliberarea înapoi în teritoriu a pisicilor fără stăpân. Iar acest lucru a fost încurajat inclusiv prin campanii de sterilizări organizate de către anumite asociații de protecție a animalelor, cabinete veterinare și chiar de către primărie.”

 

Ce le place vs. ce nu le place la București, din punctul de vedere al unui proiect care are grijă de bunăstarea pisicilor: „Nu ne place că unele persoane nu își sterilizează pisica de acasă și aruncă puii nou-născuți la ghenă. Sau pisica bătrână. Sau pisica bolnavă. Că nu există un cadru legal care să prevină și să pedepsească abandonul. Că nu există obligativitatea microcipării și un registru național al animalelor de companie. Că nu se aplică legea în cazurile de cruzime împotriva animalelor. Dar ne place că tot mai multă lume își face curaj să salveze animale de pe stradă.”

 

Despre cazurile frumoase de la Camera cu Pisici, fetele ne-au mărturisit: „Fiecare caz este special în felul lui. Probabil cazurile cele mai speciale, pentru fiecare dintre noi, sunt cele care vin cu provocări și, implicit, cu o mai mare implicare emoțională. Există o satisfacție imensă și un sentiment de bucurie atunci când reușești să găsești o familie responsabilă pentru o pisică cu anumite probleme de sănătate, cu un ochi sau o lăbuță lipsă - consecințe ale problemelor, pe care le-au întâmpinat pe stradă - sau cu anumite probleme de personalitate.”

 

Dacă Bucureștiul ar fi o pisică, fetele de la Camera cu Pisici ar descrie-o astfel: „Ar fi o pisică tricoloră, pentru că Bucureștiul ni se pare cumva pestriț. Trecută de prima tinerețe, dar încă jucăușă. Isteață. Amuzantă când are chef, dar care te mușcă din senin când ți-a zburat altundeva gândul și ai scărpinat-o prea mult pe burtă.”

 

Despre planurile de viitor pentru Camera cu Pisici: „Sperăm să găsim familii responsabile pentru cât mai multe pisici. De exemplu, acum avem „pe stoc” 10 pisici, dintre care 3 au probleme la câte un ochi. Ele așteaptă de luni bune să le vrea cineva.”

Articol realizat de Gruia Dragomir, Redactor Zile şi Nopţi Bucureşti