„Bilet de iertare’’, debutul în regie de film al actriței Alina Șerban, pe marile ecrane din București

 

 

Cunoscută în România ca inițiatoarea teatrului cu mesaj social rom,  Alina Șerban a reușit în decursul ultimilor 10 ani să aducă în atenția publicului povești despre experiențele romilor, din perspectivă romă. Vorbim despre prima femeie romă regizoare de teatru și film din România. În contextul  aniversării unui deceniu de carieră, are loc prima vizionare a filmului Bilet de iertare, scurtmetrajul care marchează debutul său regizoral.

Foto: Cornel Brad (pentru Metropolis)

Bilet de iertare, un scurtmetraj care tratează subiectul sclaviei romilor, o tematică abordată de Alina Șerban încă de la piesa de teatru Marea Rușine.

În următoarea perioadă, cinefilii sunt invitați să-l urmărească într-o versiune First Cut, la București, Craiova și Făgăraș.

Bilet de iertare va putea fi vizionat în capitală în cadrul a trei proiecții-eveniment cu intrare liberă, în prezența actriței și a echipei filmului:

▪ Luni, pe 11 noiembrie, la Cinema Pro, de la ora 19:00;

▪ Duminică, pe 17 noiembrie, la Cinemateca Eforie, de la ora 19:00;

▪ Luni, pe 18 noiembrie, la Cinema Elvire Popesco, de la ora 19:00.

 

Despre film
Urmărește povestea unui sclav rom în anul 1856, al cărui destin stă sub semnul iubirii a două mame – mama sclavă, cea care l-a născut, și cealaltă, mama boieroaică a cărui proprietate este și care îl iubește ca pe propriul ei fiu. Filmul face parte dintr-un proiect viitor de lungmetraj care spune povestea lui Dincă, sclavul rom care a schimbat cursul istoriei în Țările Române.

Prezentarea scurtmetrajului va fi urmată de o proiecție specială Singură la nunta mea/ Seule a Mon Mariage, debutul Alinei Șerban ca protagonistă într-un film de lungmetraj. Filmul a avut premiera internațională la Festivalul Internațional de Film de la Cannes în 2018, în cadrul programului ACID (Association pour le cinéma indépendant et sa diffusion). Pentru acest rol, Alina Șerban a fost distinsă cu Premiul Best Actress la Festivalul International du Film de Femmes de Salé.


Scurtmetrajul Bilet de iertare este un proiect derulat de Asociația Untold Stories și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile și co-finanțat de Guvernul României - Departamentul pentru Relații Interetnice.

Asociația Untold Stories a fost înființată de către Alina Șerban în 2015 și are ca misiune documentarea şi promovarea culturii şi identităţii rome.
Prin proiectele sale artistice, Asociația își propune să aduca in atentia publicului larg cultura, istoria și experiențele de viață ale romilor și să combată astfel discriminarea și discursul instigator la ura.

Despre Programul În stare de bine
Programul În stare de bine este un program de finanțare ce oferă anual granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane, prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în domeniile cultură, sport sau viaţă sănătoasă şi care se adresează cu prioritate grupurilor vulnerabile. Pentru mai informații, accesați www.instaredebine.ro.

 Poză header: thetheatretimes.com